Komercsabiedrības reputācijas aizskāruma tiesiskie aspekti. - Losāns, Kristers Toms (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs “Komercsabiedrības reputācijas aizskāruma tiesiskie aspekti” ir uzrakstīts Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedrā. Darba ietvaros autors izpēta Eiropas Cilvēktiesību tiesas, ārvalstu, it īpaši anglosakšu tiesību saimes normatīvos aktus un tiesu praksi, lai noskaidrotu tiesisko pamatu komercsabiedrību reputācijas aizsardzībai. Autors gūtās atziņas darba gaitā salīdzina ar Latvijas tiesu praksē un juridiskajā literatūrā esošajām atziņām. Tāpat tiek analizēts, kas ir neatļauta darbība komercsabiedrības reputācijas aizskāruma gadījumā, apskatītas dažādas metodes, kuras varētu tikt izmantotas, lai aprēķinātu zaudējumu apmēru, kas komercsabiedrībai ir radušies saistībā ar reputācijas aizskārumu, kā arī cēloņsakarības problēmjautājumi komercsabiedrības reputācijas aizskāruma gadījumā. Darba noslēgumā autors pēta iespējamos tiesiskās aizsardzības līdzekļus efektīvai reputācijas aizsardzībai. Noslēgumā tiek secināts, ka komercsabiedrību reputācija ir tiesiski aizsargājama vērtība, kuras aizskāruma gadījumā komercsabiedrībai ir tiesības uz zaudējumu atlīdzību.

Master's paper “Legal Aspects of Damage to Commercial Company’s Reputation” was written in the Department of Civil Law, Faculty of Law, University of Latvia. Within the framework of the paper, the author investigates the legal acts and case law of the European Court of Human Rights, foreign countries’, especially those within Anglo-Saxon law family, in order to find out the legal basis for the protection of the reputation of commercial companies. The author compares his findings in the course of his work with those of the Latvian case law and legal literature. It is also analyzed what constitutes wrongful act in the case of damage to commercial company’s reputation, examined various methods that could be used to calculate the amount of losses a commercial company has suffered as a result of reputational damage, as well as causation issues in the event of a company's reputation being damaged. At the end of the paper the author explores possible remedies for effective protection of protection. It is concluded that the reputation of commercial companies is a legally protected value, in case of violation of which the commercial company has the right to indemnity for damages.
Legal aspects of damage to commercial company’s reputation
Keywords: Juridiskā zinātne; komercsabiedrība; reputācija; delikts; zaudējumi; vārda brīvība