ASV ietekme ekonomisko reformu ieviešanā Ēģiptē pēc arābu pavasara. - Konstante, Leila (Latvijas Universitāte, 2015)
L.Konstantes maģistra darbā „ASV ietekme ekonomisko reformu ieviešanā Ēģiptē pēc arābu pavasara”, ir apskatīta sadarbība un ekonomiskās attiecības starp Ēģipti un ASV, liekot uzsvaru uz Ēģiptes liberalizāciju. Ņemot vērā to, ka šobrīd rit Ēģiptes pēc-revolūcijas un pēc-krīzes periods, tad ekonomiskie risinājumi situācijas uzlabošanai aktualizē ne tikai attiecības starp ASV un Ēģipti, bet arī Ēģiptes pozīcijas Tuvo Austrumu reģionā un starptautiskajā arēnā. No iepriekš minētā izriet darba mērķis, proti, novērtēt ASV un Ēģiptes vēsturiskās ekonomiskās sadarbības aktualizāciju pēc revolūcijas, un izvērtēt iniciēto ekonomisko reformu pamatotību un lietderību ekonomiskā un politiskā stāvokļa uzlabošanai. Lai tiktu sasniegts iepriekš izvirzītais mērķis, darba izstrādes gaitā tika izvirzīti vairāki uzdevumi, proti, izskatīt teorētisko pieeju par etnisko faktoru lomu divpusēju attiecību veidošanā attīstības ekonomikas skatījumā; noskaidrot kā izmantotā teorētiskā pieeja skaidro ekonomiskās attiecības starp ASV un Ēģipti, un kādu ekonomiskās virzības ceļu pavērsīs Ēģiptei nākotnē; izpētīt ekonomisko sadarbību starp ASV un Ēģipti vēsturiskā perspektīvā; izpētīt kā revolūcija izmainīja Ēģiptes ekonomisko situāciju – vērtējums pirms un pēc. Darba ietvaros ir analizētas esošās un plānotās ekonomiskās izmaiņas un sadarbības līmenis ar ASV, kā arī izvērtēt kā plānotās un jau esošās pārmaiņas ietekmēs Ēģiptes pozīcijas starptautiski, ņemot vērā iespējamo demokratizācijas procesus. Kā darba hipotēze tiek izvirzīts apgalvojums, ka ASV piedāvātās ekonomikas iniciatīvas spēs garantēt Ēģiptes ekonomikas augšupeju. Darba struktūra paredz, ka pirmajā nodaļā ir apskatīta pielietotā teorētiskā pieeja par tādu etnisko faktoru, kā reliģijas un tradicionālo uzskatu, saikni ar pārmaiņām, kuras skar valsts un tās iedzīvotāju labklājību, koncentrējoties tieši uz ekonomiskajām izmaiņām; otrajā nodaļā tiek apskatīta Ēģiptes ārpolitiskā nostāja attiecībās ar ASV, ietverot gan Ēģiptes politisko vēsturi, gan valstu divpusējo sadarbību; savukārt trešajā nodaļā uzmanība ir vērsta uz Ēģiptes un ASV ekonomiskajām attiecībām, apskatot gan pirms un pēc revolūcijas situāciju, gan plānotos mērķus ekonomikas un sadarbības restrukturizācijā Ēģiptē. Lai tiktu izpildīts iepriekš izvirzītais mērķis un uzdevumi, darbā izmantota galvenokārt pieejamā informācija no ārvalstu laikrakstiem, publikācijām, grāmatām un zinātniskās literatūras.

Master thesis of L. Konstante „ U.S. Impact on Economic Reforms Implementation in Egypt after the Arab Spring” examines the cooperation and economic relations between U.S. and Egypt, emphasizing the possibility of full liberalization of Egypt. Considering that the post-revolution and post-crisis period is currently in progress, then economic solutions to improve the current situation raises not only relations between the U.S. and Egypt, but also the Egyptian position in the Middle East region and in international arena. Afore mentioned statement is the basis for the aim of these thesis, more precisely - to assess the historical economic liaison and its progress after revolution between U.S. and Egypt, as well as to evaluate validity of economic reforms and usefulness according to existing situation. In order to achieve the above-mentioned objectives, there were carried out a few tasks: first, to examine theoretical approach on ethnic factors in bilateral relations in point of view of development economics; second, inquire how theoretical approach explains the economic relations between the U.S. and Egypt, and what could be the future of economic progress in Egypt; third, to explore economic cooperation between the U.S. and Egypt in historical perspective as well as to explore how Arab spring changed the economic situation - before revolution and after revolution. Last but not least to examines the current and future economic changes and the level of cooperation with the U.S. and to evaluate how the planned and existing changes will affect Egypt's position internationally, taking into account the potential democratization processes. Hypothesis is an assumption that economic initiatives that are offered by U.S. can guarantee improvements in Egypt’s economy. Thesis consists of three parts. The first part looks at the theoretical approach of ethnic factors such as religion and traditional beliefs, and how these factors are connected with changes that affect the welfare of state and citizens mainly focusing on economic changes. The second chapter tells about Egypt foreign policy position in relations with United States, also including Egypt's political history and bilateral cooperation with U.S. The third chapter focuses on the Egyptian-U.S. economic relations, looking at both the pre- and post-revolution situation as well as revise the planned objectives of economic cooperation and policy restructuration in Egypt.
U.S. Impact on Economic Reforms Implementation in Egypt after the Arab Spring.
Keywords: Ekonomika; divpusējas attiecības; Amerikas Savienotās Valstis; Ēģipte; ekonomiskā sadarbība; attīstība