Motoro funkciju novērtēšana rotarod un kondziela testos pelēs išēmiska insulta modelī - Islamgarajeva, Evita (Latvijas Universitāte, 2022)
Išēmisks insults ir viens no biežākajiem nāves un invaliditātes cēloņiem pasaulē. Rezultātā tiek būtiski bojāti smadzeņu rajoni, kas izraisa motoros traucējumus. Lai izprastu išēmiska smadzeņu bojājuma izraisītās motorās komplikācijas cilvēkiem, pielieto preklīniskos uzvedības testus izmēģinājuma dzīvniekiem. Maģistra darba mērķis bija, izmantojot preklīnisku insulta modeli, izpētīt muskuļu koordinācijas un muskuļu spēka izmaiņas pelēm, pielietojot kondziela un rotarod testus, divu mēnešu periodā. Pētījuma rezultāti parāda, ka kondziela tests išēmijas pelēm parādīja jutīgumu agrīna muskuļu spēka vājuma identifikācijā, savukārt rotarod tests neuzrādīja izmaiņas muskuļu koordinācijā, sākot ar piekto dienu pēc insulta. Kondziela testam ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai uzkrātie dati ļautu zinātniekiem izvēlēties pēc iespējas jutīgākus uzvedības testus.

Ischemic stroke is one of the leading causes of death and disability in the world. As a result, areas of the brain are significantly damaged, causing motor problems. Preclinical behavioral tests in laboratory animals are used to understand the motor complications of ischemic brain injury in humans. The aim of the master's thesis was to study muscle coordination and muscle strength changes in mice under a preclinical stroke model using the kondziela and rotarod tests over a two-month time period. The results of the study presented that the kondziela test in ischemic mice showed sensitivity in the identification of early muscle weakness, whereas the rotarod test showed no change in muscle coordination from the fifth day after the stroke. The kondziela test requires further research for the accumulated data to enable scientists to choose the most sensitive behavioral tests possible.
Evaluation of motor function in mice after experimental ischemic stroke using Rota Roda and Kondzila's tests
Keywords: Farmācija; fVCAo; peles; kondziela tests; rotarod tests; motorās funkcijas