Imidazolija amidofosfāti - Zaķīte, Līva (Latvijas Universitāte, 2012)
Imidazolija amidofosfāti. Zaķīte L., zinātniskais vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Maģistra darbs, 68 lappuses, 39 attēli, 17 tabulas, 30 literatūras avoti. Latviešu valodā. Fosfātu un morfolīnu saturošie jonu šķidrumi ir ļoti stabili. Šie jonu šķidrumi ir mazāk toksiski, un tiem piemīt augsta biodegradācija. Imidazolija amidofosfātu rindas jonu šķidrumus varētu iekļaut halogēnbrīvo jonu šķidrumu klasē. Šajā darbā pētīta metildimorfolīdofosfāta un dimetilmorfolīdofosfāta sintēze un reakcijas apstākļu optimizēšanas iespējas. Sintezēti vairāki jauni jonu šķidrumi. Iegūto savienojumu identificēšanai izmantotas vairākas metodes: 1H KMR, 31P spektri un AEŠH – MS. Metildimorfolīdofosfāta un dimetilmorfolīdofosfāta sintēzes gaitai sekots izmantojot GH – MS metodi. JONU ŠĶIDRUMI, FOSFĀTA JONU ŠĶIDRUMI, MORFOLĪNA JONU ŠĶIDRUMI, FOSFORAMĪDA HALOGENĪDI, MORFOLĪDOFOSFĀTS, MORFOLĪDOFOSFORILDIHLORĪDS.

Imidazolium amidophosphate. Zakite L., research supervisior Dr.h.chem., prof. Zicmanis A. Master work, 68 pages, 39 figures, 15 tables, 30 literature references. In Latvian Phosphate and morpholine based ionic liquids are very stable and possess many good qualities. These ionic liquids are less toxic and have high biodegradability. Imidazolium amidophosphate ionic liquids may be also included into halogen-free ionic liquid class. Master work studies synthesis of methyldimorfolinophosphate and dimethylmorfolinophosphate and optimization possibilities of reaction conditions. Synthesized several new ionic liquids. Identification of obtained compounds is made by several methods: 1H NMR, 31P spectroscopy and HPLC – MS. Methyldimorfolinophosphate and dimethylmorfolinophosphate course of synthesis were also analysed by GC – MS method. IONIC LIQUIDS, PHOSPHATE BASED IONIC LIQUIDS, MORPHOLINE BASED IONIC LIQUIDS, PHOSPHORAMIDIC HALIDES, MORPHOLINOPHOSPHATE, MORPHOLINOPHOSPHORODICHLORIDATE.
Imidazolium amidophosphates
Keywords: Ķīmija