Kultūras un nacionālā mantojuma iznīcināšana - Lupācija, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir „Kultūras un nacionālā mantojuma iznīcināšana”. Darba uzdevums ir Krimināllikuma 79.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva analīze un tā nošķiršana no Krimināllikuma 229.panta, kultūras un nacionālā mantojuma jēdziena noskaidrošana un ārvalstu krimināltiesiskā regulējuma salīdzināšana ar Latvijas Republikas krimināltiesisko regulējumu. Darbā analizēts kultūras un nacionālā mantojuma jēdziens no nacionālo tiesību un starptautisko tiesību viedokļa, tā tiesiskā aizsardzība Latvijas un citu valstu nacionālajos likumos, pētīta problemātika noziedzīga nodarījuma kvalificēšanā saskaņā ar Krimināllikuma 79. un 229.pantu. Darbā izmantoti Latvijas un citu valstu normatīvie akti, starptautiskās konvencijas, Latvijas un ārvalstu autoru zinātniskie darbi krimināltiesībās, administratīvajās tiesībās un starptautiskajās tiesībās, laikraksts un Latvijas valsts iestāžu publiskotās stratēģijas kultūras un nacionālā mantojuma aizsardzībā. Autore darbā izsaka priekšlikumu izveidot oficiālu to objektu sarakstu, kas tiek aizsargāti ar Krimināllikuma 79.pantu. Atslēgvārdi: kultūras un nacionālais mantojums, kultūras pieminekļi, UNESCO, iznīcināšana, aizsardzība.

The topic of Bachelors paper is: „Destruction of Cultural and National Heritage”. The main goal of this thesis is to analyze structure of criminal offence which is included in Criminal Law Article 79., research distinction between Criminal Law Article 79. and Article 229, find out the concept of Cultural and National Heritage and to analyze difference between Criminal Law of Latvia and other countries in criminal offences against Cultural and National Heritage. In this Bachelors paper is analyzed concept of Cultural and National Heritage in national and international laws point of view, legal protection in Latvias and other countries national law, researched the problem of qualification criminal offence under Criminal Law Article 79. and Article 229. In this paper are used legal acts of Latvia and other countries, international conventions, Latvias and other counties scientific works in criminal law and international law, newspapers and publicized strategy of Cultural and National Heritage protection by public institutions of Latvia. Author of this paper suggests making official list of objects that are protected by Criminal Law Article 79. Key words: Cultural and National Heritage, cultural monuments, UNESCO, destruction, protection.
Destruction of Cultur and National Heritage
Keywords: Juridiskā zinātne; kultūras un nacionālais mantojums; kultūras pieminekļi; UNESCO; iznīcināšana; aizsardzība