Ienākuma nodokļu analīze Latvijā - Raudziņa, Eva (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba mērķis ir uz Latvijas ienākuma nodokļu sistēmas un politikas analīzes un uz Eiropas Savienības dalībvalstu ienākuma nodokļu sloga izpētes pamata izdarīt secinājumus par Latvijas ienākuma nodokļu politikas problēmām un sniegt priekšlikumus to risināšanai. Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 25%, bet uzņēmumu ienākuma nodokļa likme ir 15%. Pēdējā laikā ir radušās diskusijas par to, vai nevajadzētu ienākuma nodokļu likmes noteikt vienādā līmenī – 15%. Pēdējā laikā ir aktuālas arī kļuvušas idejas par ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamās bāzes paplašināšanu, ar nodokli apliekot arī dividendes un ienākumus no nekustamā īpašuma pārdošanas. Tāpat pastāv diskusijas par to, ka vajadzētu palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, jo tas Latvijā ir ļoti zems un nesasniedz pat iztikas minimumu.

The aim of this bachelor work is to make concludions about the policy of income taxes in Latvia, and to give the proposals for solution according to the analyses of income taxes’ system in Latvia. As well as in the member countries of European Union. The level of the income tax in Latvia is: for enterprises 15% and for inhabitants 25%. That is why discussions about equal income taxes take place. There are also discussions about the extending the basis of the income tax of inhabitants, including dividends and earnings from real estate selling. There are also discussions about increasing the untaxed minimum because the untaxed minimum is so low in Latvia. That is lower than subsistence wage.
Analysis of income taxes in Latvia
Keywords: Ekonomika