Valsts un sadzīves rituāls nacionālajā sociālajā portālā draugiem.lv: netnogrāfiskā anlīze - Vicinska, Antra (Latvijas Universitāte, 2012)
Virtuālajā vidē arvien vairāk tiek ietekmēta un mainīta sociālā uzvedība. Viens no veidiem, kā tas tiek panākts, ir, ieviešot svētku svinēšanas rituālus nacionālajā sociālajā portālā. Maģistra darba „Valsts un sadzīves rituāls nacionālajā sociālajā portālā draugiem.lv: netnogrāfiskā analīze” mērķis ir atspoguļot to, kā portālā draugiem.lv tiek veidoti un lietoti svētku svinēšanas rituāli. Kā arī demonstrēt šīs jaunās sociālās prakses attīstītās jaunās komunicēšanās iespējas. Teorijā tiek izskaidrota rituālu būtība un jēga, apskatīta sociālo tīklu radītās komunicēšanās iespējas un kā šīs abas lietas ir iespējamas kopā. Izmantojot netnogrāfijas metodoloģiju, tiek pielietotas vairākas metodes: kontentanalīze, novērojums – līdzdalība, dziļā intervija. Pētījuma rezultāti liecina, ka virtuālajā vidē tiek aktivizēti un lietoti tie rituāli, kas vislabāk darbojas arī reālajā vidē. Atslēgvārdi: Rituāli, interakcijas rituāli, draugiem.lv, sociālie tīkli, netnogrāfija.

Increasingly social behavior is affected and altered by virtual environment. One of the ways how that’s done is by introducing a holiday celebration rituals in national social network. The aim of master’s thesis „Civic and social rituals in national social network draugiem.lv: netnographic analysis” is to reflect on how rituals are made and used to celebrate holidays on social network draugiem.lv. To demonstrate the new social practices developed for better communication. The theory explains the meaning and nature of rituals, and the communication possibilities that are created by social networks. Find out if there is an opportunity to use these two things together. By using Netnography as methodology, a number of methods are used: content analysis, observation-participation and expert interview. The results show that rituals are activated and used in virtual environment if they do work in the real environment. Keywords: Rituals, Interaction rituals, draugiem.lv, social networks, netnography.
Civic and social rituals in national social network draugiem.lv: netographic analysis
Keywords: Komunikācijas zinātne