Problemātika saistībā ar apdrošināšanas atlīdzību izmaksu sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšanā - Egle, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apdrošināšanas tirgus 2010.gada 4.ceturkšņa pārskatu apdrošināto transportlīdzekļu skaits 2010.gada ceturtajā ceturksnī bija vairāk kā 160 tūkstoši. Pamatojoties uz parakstītajām bruto prēmijām un izmaksātajām bruto atlīdzībām sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana, salīdzinot ar pārējiem nedzīvības apdrošināšanas veidiem, ir arī līderis. Tas ļauj apgalvot, ka tas ir sava veida masu produkts. Tāpēc šāda ikdienā bieži sastopama un specifiska pakalpojuma izprašana kļūst jo svarīgāka. Darba gaitā autors konstatē, ka praksē gan apdrošinātājs, gan tiesas nesamērīgi konkrētajā lietā pastāvošajiem apstākļiem piemēro izņēmumus izmaksāt apdrošināšanas atlīdzības. Tā rezultātā notiek nepamatoti apdrošināšanas atlīdzību izmaksu atteikumi. Darba mērķis ir konstatēt tendences un piedāvāt risinājumus apdrošināšanas atlīdzību izmaksā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšanā, it īpaši uzmanību vēršot uz apdrošināšanas atlīdzību atteikumiem. Darbā autors īpašu uzmanību pievērš tiesu praksei.

According to Commission’s of Financial and Capital market overview of 2010 4th quarter insured land vechiles were over than 160 thousand. On the basis of signed bruto premiums and paid of bruto insurance compensations land vechiles insurance is one of the leaders among other non-life insurance types. That gives ground to allege that this is kind of mass product. Therefore it is important to understand such often met un specific service. In the process of reaserch author findes out that that in praxis insurer and judiciary disproportionately regarding to the obstacles of the case apply exceptions to pay of the insurance compensation. In result groundless denials of pay of insurance compensation takes place. The goal of this research is to find out tendencies un propose solutions in the pay of insurance compensations in insurance of land vehicles particulary turnig attention to denials of insurance compensations. In the research authot particulary turns attention to judiciary.
Problems Related to Pay of Insurance Compensations in Insurance of Land Vehicles
Keywords: Juridiskā zinātne