Simulētas kataraktas ietekme uz krāsu redzes jutību - Berklava, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 47 lapaspusēm. Tas satur 25 attēlus, 6 tabulas, 13 pielikumus un 57 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izvērtēt krāsu redzes jutības izmaiņas 2 vecuma grupās, izmantojot 7 filtrus ar dažādiem absorbcijas spektriem. Rezultāti: Ar Farnsworth D – 15 krāsu redzes testu, tika noteikta krāsu izšķirtspēja pie 7 dažādiem gaismu absorbējošiem filtriem. Iegūtie rezultāti parāda, ka filtri simulē kataraktai raksturīgās patoloģijas, kas rada krāsu izšķirtspējas izmaiņas tritan defekta virzienā. Atslēgas vārdi: krāsu redze, filtrs, katarakta, D – 15 tests

The Master work is written on 47 pages. It contains 25 images, 6 tabels, 13 appendixies and 57 references. Aim: to evaluate, if there is changes in colour vision sensitivity in 2 age groups, using 7 filters with different absorbtion spectrum. Results: Colour resolution at 7 different light absorbing filters was determined by Farnsworth D – 15 test. The obtained results show that filters simulates cataract characteristic pathology, which can change colour resolution in tritan defect direction. Key words: colour vision, filter, cataract, D – 15 color test
Effect of Simulated Cataract on Colour Vision Sensitivity
Keywords: Fizika; krāsu redze; filtrs; katarakta; D – 15 tests