Mazo uzņēmumu likvidācijas riska samazināšanas iespējas Latvijā. - Ciematnieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Mazo uzņēmumu likvidācijas samazināšanai ir liela nozīme, jo to sniegtais ieguldījums valsts sociālajā un ekonomiskajā attīstībā ir liels. Mazie uzņēmumi ir svarīgs faktors bezdarba samazināšanai, darbaspēka migrācijas samazināšanai, sabiedrības labklājības palielināšanai ienākumu radīšanai valsts budžetā un tamlīdzīgi. Vēl jo vairāk, mazie uzņēmumi ir svarīga piegādes ķēdes sastāvdaļa lielajiem uzņēmumiem, piegādājot dažādās produktu izejvielas un starpproduktus. Pārrāvumi piegādes ķēdēs var negatīvi ietekmēt arī lielo organizāciju darbību, tāpēc mazo uzņēmumu likvidācija ir uzskatāma par nevēlamu. Zinātniskie pētījumu rezultāti liecina, ka viens no uzņēmumu likvidācijas iemesliem ir bankrota situācijas iestāšanās, taču finansiālās problēmas būtu iespējams atrisināt, ja laicīgi tiktu veikti likvidācijas risku samazinošie pasākumi. Tas nozīmē, ka svarīgi ir identificēt uzņēmumu likvidācijas iemeslus, jo likvidācijas risku ir iespējams mazināt veicot attiecīgos riska mazināšanas pasākumus. Maģistra darba mērķis ir noteikt biežākos mazo uzņēmumu likvidācijas iemeslus, un, balstoties uz tiem, izstrādāt ieteikumus uzņēmumu vadītājiem un īpašniekiem Latvijas mazo uzņēmumu likvidācijas riska mazināšanai. Maģistra darbs sastāv no ievada, trim nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, izmantotās literatūras un citu avotu saraksta, un pielikumu sadaļas. Maģistra darba apjoms ir 83 lappuses. Darbs ietver 8 attēlus, 4 tabulas un 5 pielikumus. Darbā izmantoti 48 literatūras avoti.

Reducing the liquidation of small businesses is of great importance, as their contribution to the social and economic development of the country is great. Small businesses are an important factor for reducing unemployment, reducing labor migration, increasing public welfare, generating income for the state budget, and so on. Moreover, small companies are an important part of the supply chain for large companies, supplying various raw materials and intermediate products. Disruptions in supply chains can also negatively affect the operation of large organizations, so the liquidation of small companies is considered undesirable. Scientific research results show that one of the reasons for the liquidation of companies is the onset of bankruptcy, but financial problems could be solved if measures to reduce the risk of liquidation were taken in time. This means that it is important to identify the reasons for the liquidation of companies, because the risk of liquidation can be reduced by taking relevant risk mitigation measures. The aim of the master's thesis is to determine the most frequent reasons for the liquidation of small businesses, and based on them, develop recommendations for company managers and owners to reduce the risk of liquidation of small businesses in Latvia. The master's thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions, proposals, a list of used literature and other sources, and a section of appendices. The volume of the master's thesis is 83 pages. The work includes 8 figures, 4 tables and 5 appendices. 48 literary sources are used in the work.
Possibilities of reducing the risk of liquidation of small enterprises in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; mazie uzņēmumi; likvidācijas iemesli; likvidācijas riska samazināšanas pasākumi; maksātnespēja; bankrots