Lielmolekulāro un mazmolekulāro lignīnam radniecīgo augu polifenolu struktūras un antioksidatīvas aktivitātes izpēte, to kopsakarību raksturošana - Ponomarenko, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2014)
ANOTĀCIJA Lielmolekulāro un mazmolekulāro lignīnam radniecīgo augu polifenolu struktūras un antioksidatīvas aktivitātes izpēte, to kopsakarību raksturošana. Neskatoties uz lielu pētījumu skaitu, kas ir veltīts augu polifenolu antioksidatīvajām īpašībām, to rezultāti nav savstarpēji izvērtēti, trūkst polimēru un monomēru polifenolu salīdzinājumu, kā arī informācijas par dažām polifenolu klasēm. Darbā ir izstrādāta metodoloģija mazmolekulāro un lielmolekulāro lignīnam radniecīgo polifenolu antioksidatīvas aktivitātes novērtēšanai. Ir vispusīgi izpētīta, salīdzināta un savstarpēji izvērtēta no mizas izdalīto diarilheptanoīdu un tehnisko lignīnu antioksidatīva aktivitāte. Noskaidroti reakciju mehānismi ar dažādiem brīvajiem radikāļiem, kā arī struktūras un antioksidatīvas aktivitātes sakarības. Pētījumu rezultāti deva iespēju piedāvāt produktus ar augstu pievienoto vērtību, kas ir iegūti no lignocelulozes biomasas mehāniskās, ķīmiskās un biotehnoloģiskās pārstrādes atkritumiem vai blakusproduktiem.

ANNOTATION Investigation of the structure and antioxidant activity of high-molecular and low-molecular lignin related plant polyphenols and characterization of their structure-activity relationships. Despite the great number of studies, which are devoted to the antioxidant properties of plant polyphenols, their results are not inter-evaluated, polymeric and monomeric polyphenols are not compared. There is a lack of information about some classes of polyphenols. A methodology for the evaluation of the antioxidant activity of high-molecular and low-molecular lignin related polyphenols was developed. The antioxidant activity of the bark diarylheptanoids and technical lignins was thoroughly investigated, compared and evaluated. The mechanisms of the reactions with different free radicals, as well as structure-antioxidant activity relationships were found. These studies allowed obtaining products with a high added value on the basis of wastes or by-products of the mechanical, chemical or biotechnological processing of lignocellulosic biomass.
Investigation of the structure and antioxidant activity of high-molecular and low-molecular lignin related plant polyphenols and characterization of their structure-activity relationships
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija