Eiromaidana vizuālais atainojums starptautiskās ziņu pārraidēs. Kontrastīvs pētījums - Akimova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Šis darbs ir veltīts starptautisku ziņu raidījumu vizuālo materiālu izpētei un savstarpējam salīdzinājumam. Tas tiek darīts pēc konkrēta piemēra – Eiromaidana – laika periodā no 2013. gada 21. – 28. novembrim. Šī darba mērķis ir salīdzināt trīs izvēlēto ziņu pārraižu vizuālo materiālu, izpētīt tajā lietotās zīmes un simbolus un konstatēt, kas tām ir kopīgs un/vai atšķirīgs, kā šīs zīmes un simboli tiek izmantoti, lai ietekmētu skatītāju viedokli par kādu konkrētu notikumu vai situāciju. Analīzes rezultātā izdevies noskaidrot, ka simboli un zīmes ziņu pārraidēs ir bieža parādība, kā arī to izmantojumam var būt noteikts nodoms, kas liek aizdomāties par katras ziņu pārraides objektivitāti.

This work is devoted to the research and comparison of visual material in international television news. This is done on a specifically chosen example – the Euromaidan – in the time period from the 21st – 28th of November 2013. The purpose is to compare the visual material of all three selected news broadcasts, to examine the signs and symbols used and to state what they have in common and/or what is different, how these signs and symbols are used to influence the viewer’s opinion on a particular event or situation. In the result of the analysis it has been found out that symbols and signs in the news broadcasts are a frequent occurrence, as well as their use can have a specific intention, that makes one think of the objectivity of each of the news broadcasters.
Contrastive study of the visual representation of the Euromaidan in international news broadcasts
Keywords: Valodniecība; ziņu pārraide; Eiromaidans; semiotika; bilžu teorija; kontentanalīze