Operatīvās darbības rezultātā iegūtās ziņas kā pierādījums kriminālprocesā - Bidiņa, Maija (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba temats ir “Operatīvās darbības rezultātā iegūtās ziņas kā pierādījums kriminālprocesā”. Praksē ir pieņemti daudz Augstākās tiesas nolēmumi, kuros konstatēti pārkāpumi saistībā ar operatīvās darbības rezultātā iegūto ziņu par faktiem izmantošanu pierādīšanā, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi gan pret Latviju, gan citām valstīm, kas norāda uz to, ka sakarā ar operatīvās darbības rezultātā iegūto ziņu izmantošanu pierādīšanā praksē pastāv daudz problēmu un neskaidrību tiesību normu piemērotāju vidū. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kādi priekšnoteikumi jāievēro, lai pierādīšanā varētu atsaukties uz ziņām par faktiem, kas iegūtas operatīvās darbības pasākumu rezultātā. Darba rezultātā autore ir izvirzījusi galvenos problēmjautājumus, kas saistīti ar operatīvās darbības rezultātā iegūto ziņu par faktiem izmantošanu pierādīšanā, kā arī sniegusi to risinājumu vai skaidrojumu.

The topic of the Master’s thesis is “Information obtained performing operational activities as evidence in criminal proceedings”. Violations of the law related to using information obtained from operational activities as evidence have been found in many Supreme Court rulings. There are also many judgements by European Court of Human Rights against both Latvia and other countries that point to the fact that there is a considerable amount of problems and legal uncertainty between practitioners, when talking about the use of information from operational activities as evidence in criminal proceedings. The goal of the Master's thesis is to explore what requirements must be met to be able to use information from operational activities as evidence. As a result of writing the paper, the author has put forward the main issues related to the use of information obtained from operational activities as evidence, as well as provided with some possible solutions and descriptions of them.
Information obtained performing operational activities as evidence in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; operatīvā darbība; speciālās izmeklēšanas darbības; pierādījumi; pierādīšana