Bibliotēku pakalpojumi mobilajām ierīcēm: pieejamība un sabiedrības attieksme - Stikute, Dana (Latvijas Universitāte, 2014)
Pakalpojumu attālinātai pieejamībai aizvien vairāk sabiedrībā tiek izmantotas mobilās ierīces. Maģistra darba „Bibliotēku pakalpojumi mobilajām ierīcēm: pieejamība un sabiedrības attieksme” pētījuma problēma ir Latvijas augstskolu bibliotēku pakalpojumu ierobežotā pieeja un to pārlūkošanas ērtums viedtālruņos. Pētījuma mērķis ir novērtēt bibliotēku pakalpojumu pieejamību viedtālrunī, izmantojot to mobilo vietni, vai tādas neesamības gadījumā, tradicionālo tīmekļvietni, un izzināt studentu un bibliotekāru viedokli par mobilās vietnes ieviešanas aktualitāti. Pētījuma daļā analizēti 29 Latvijas augstskolu bibliotēku vietnēs pieejamie pakalpojumi un novērtēta to funkcionalitāte viedtālrunī, kā arī veikta respondentu anketēšanā iegūto rezultātu analīze. Rezultātā konstatēts, ka 27 vietnēs piedāvātie pakalpojumi ir pieejami viedtālrunī, tie ir funkcionāli kvalitatīvi, un respondenti atbalsta mobilās vietnes ieviešanu.

The increasing number of public is used mobile devices for services of remote accessibility. The research problem of master's thesis „Library services for mobile devices: accessibility and public option” is limited access and usability of browsing of Latvian university library services in smartphones. The aim of research is to evaluate accessibility of library services in smartphones using their mobile website or the absence of it a traditional website and find out students' and librarians' attitude of the establishment urgency of mobile device. The part of research analyzes 29 Latvian universities libraries of accessible services and evaluate the functionality of services in smartphone, and summarizes results of respondent survey. In result offered services of 27 websites are available on smartphone, they are functional quality, and respondents support the establishment of the mobile website.
Library services for mobile devices: accessibility and public option
Keywords: Komunikācijas zinātne