CSDD sociālo mārketinga kampaņu pret braukšanu reibumā un ātruma pārkāpšanu satura un auditorijas viedokļu analīze (2019-2023) - Kamola, Anda (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “CSDD sociālo mārketinga kampaņu pret braukšanu reibumā un ātruma pārkāpšanu satura un auditorijas viedokļu analīze (2019-2023)” mērķis ir noskaidrot, kā laika posmā no 2019. līdz 2023. gadam CSDD sociālo kampaņu vēstījumi ietekmē autovadītāju attieksmi pret braukšanu reibumā un ātruma pārkāpšanu, ņemot vērā ētikas aspektu un kampaņas komunikācijas kanālu efektivitāti. Darbs sastāv no teorijas, metodoloģijas, empīriskās un secinājumu daļas. Teorētiskajā daļā tiek apskatīta mārketinga, sociālā mārketinga, pārliecināšanas un auditorijas teorija. Metodoloģijas daļā apskatīta teorija par kvalitatīvo kontentanalīzi, aptaujas anketu un fokusgrupas interviju. Empīriskajā daļā tika veikts pētījums, analizējot CSDD sociālās mārketinga kampaņas pret braukšanu reibumā un ātruma pārkāpšanu no 2019. līdz 2023. gadam, kā arī tika veikta satura un auditorijas viedokļu analīze. Pētījuma rezultātos tika noskaidrots, ka auditoriju visefektīvāk spēj uzrunāt kampaņu videoklipi, kuros izmantoti emocionāli ziņojumi, kas spēj izraisīt skumjas un bailes. Lai pārliecinātu autovadītājus ieklausīties CSDD rīkotajās kampaņās, nepieciešams mainīt sociālās normas sabiedrībā, veicināt pozitīvu attieksmi pret ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu, kā arī sniegt ieguvumus autovadītājiem, kas ievēro likumu.

The aim of the bachelor's thesis “Analysis of content and audience opinions of CSDD social marketing campaigns against driving under the influence of alcohol and speeding (2019-2023)” is to find out how, in the period from 2019 to 2023, CSDD social campaign messages affect drivers' attitudes towards drunk driving and speeding violation, considering the ethical aspect and the effectiveness of the campaign's communication channels. The work consists of theory, methodology, empirical, and conclusion parts. The theoretical part deals with marketing, social marketing, persuasion, and audience theory. The methodology part deals with the theory of qualitative content analysis, survey questionnaires, and focus group interviews. In the empirical part, a study was conducted analysing CSDD's social marketing campaigns against drunk driving and speeding from 2019 to 2023, as well as content and audience opinion analysis. The study results revealed that campaign videos that use emotional messages capable of inducing sadness and fear are the most effective in reaching audiences. To convince drivers to listen to the campaigns organized by CSDD, it is necessary to change social norms in society, promote a positive attitude towards non-compliance with road traffic rules, and provide benefits to drivers who obey the law.
Analysis of content and audience opinions of CSDD social marketing campaigns against driving under the influence of alcohol and speeding (2019-2023)
Keywords: Komunikācijas zinātne; CSDD; mārketings; sociālais mārketings; kampaņa; pārliecināšana