Kibernoziegumi kā privātās dzīves aizskārums - Udarska, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā „Kibernoziegumi kā privātās dzīves aizskārums” tiek pētīta datornoziegumu ietekme uz privāto dzīvi. Par šī temata aktualitāti liecina tas, ka mūsdienu pasaulē tehnoloģijas attīstās straujāk kā jebkad agrāk. Līdz ar to rodas jauna vide noziegumu veikšanai. Šī darba pētījuma mērķis ir izpētīt praksi un regulējumu kibernoziegumu jomā Latvijā, sniegt personīgu novērtējumu un priekšlikumus problēmjautājumu risināšanai. Darba uzdevumi ir izpētīt kibernoziegumu jēdzienu, apskatot tā vēsturi un veidus, lai izprastu, kādas tiesības ar kibernoziegumu veikšanu visbiežāk un kādā veidā tiek aizskartas. Kibernoziegumu sastāva analīze, lai noskaidrotu nozieguma objektīvās un subjektīvās pazīmes. Kā noslēdzošais uzdevums ir izpētīt kibernoziegumu praksi Latvijā un atsevišķu kibernoziegumu aktualitāti. Darba rezultātā tiek secināts, ka pašreizējā regulējumā un pieejā problemātikai ir trūkumi, kurus būtu nepieciešams novērst.

The computer crime influence on private life is researched in the bachelor paper “Cybercrime as an invasion to private life”. This subject is very topical because technologies develop faster than ever before in the modern world. Consequently, there is new environment created for crime. The goal of this bachelor paper is to find out the praxis and legal framework of cybercrime in Latvia, give personal evaluation and suggestions to solve problematic issues. The tasks of the paper are to explore the concept of cybercrime, look at the history of the concept and its types to understand what rights are insulted by cybercrime the most often and in what way. There is cybercrime structure analysed to find out the objective and subjective characteristics of crime. A final task is to research the praxis of cybercrime in Latvia and a separate cybercrime topicality. As a result of the work, it is concluded that the current regulatory framework and approach have problems that need to be addressed.
Cybercrime as an invasion to private life
Keywords: Juridiskā zinātne; kibernoziegums; datornoziegums; datortīkls; internets; datorsistēma