Holesterīnu pazeminošo uztura bagātinātāju zinātniskā pamatojuma izvērtējums - Škapare, Amanda (Latvijas Universitāte, 2019)
Paaugstināts holesterīna līmenis ir problēma, kas mūsdienās skar arvien vairāk cilvēku. Hiperholesterinēmija var radīt aterosklerozi, kas ir patoloģiskais pamats vairumam sirds un asinsvadu slimību, tostarp miokarda infarkta, insulta un perifēro artēriju slimību attīstībai. Aterosklerotisko bojājumu veidošanās ir hronisks process, ko raksturo pārmērīgas holesterīna nogulsnes artēriju sieniņās. Hiperlipidēmijas samazināšanai būtiski ir dzīvesveida maiņa, bet plaši tiek lietoti arī uztura bagātinātāji, kuru sastāvā aktīvā viela ir monakolīns K. Darba mērķis ir izpētīt, vai holesterīnu pazeminošiem uztura bagātinātājiem ir zinātniskais pamatojums. Ar anketēšanas palīdzību tika noteikti sabiedrības paradumi, izvēloties uztura bagātinātājus hiperlipidēmijas samazināšanai. No aptiekā pieejamajiem uztura bagātinātājiem hiperlipidēmijas samazināšanai tika apskatīti “Redasin Strong”, “Mocard Silvanols”, “Aterin”, “Arterin”, “Aterolip”. Darba gaitā tika konstatēts, ka gan cenas, gan terapeitiskā ziņā visizdevīgākais ir “Redasin Strong”.

Nowadays high cholesterol is a problem that is affecting more and more people. Hypercholesterolemia can cause atherosclerosis, which is the pathological basis for the development of most cardiovascular diseases, including myocardial infarction, stroke and peripheral artery disease. Formation of atherosclerotic lesions is a chronic process characterized by excessive cholesterol deposits in the artery walls. Changes in lifestyle are essential to reduce hyperlipidemia, but dietary supplements containing the active compound monacolin K are also widely used. The aim of this study is to research whether cholesterol-lowering dietary supplements have a scientific justification. Questionnaires were used to determine the habits of society when choosing dietary supplements to reduce hyperlipidemia. From the available dietary supplements for the reduction of hyperlipidemia, “Redasin Strong”, “Mocard Silvanols”, “Aterin”, “Arterin” and “Aterolip” have been reviewed in this study. In the course of this study, it was found that “Redasin Strong” is the most cost-effective and therapeutically most beneficial.
An assessment of scientific justification of cholesterol -lowering dietary supplements
Keywords: Farmācija; holesterīns; lipoproteīni; uztura bagātinātāji; statīni; sarkanā rauga rīsu ekstrakts