Lauksaimniecības biedrības Cēsu apriņķī 1919-1940.g.: Raunas pagasta piemērs - Tropa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs "Lauksaimniecības biedrību darbība Cēsu apriņķī 1919 - 1940. g.: Raunas pagasta piemērs" apskata lauksaimniecības un ar lauksaimniecību saistītu biedrību darbību Cēsu apriņķī par piemēru ņemot Raunas pagasta lauksaimniecības biedrības. Darbā atspoguļots lauksaimniecības biedrību veidošanās process un raksturota to darbība apriņķa un pagasta saimnieciskajā un kultūras dzīvē. Pētījuma rezultāti rāda, ka lauksaimniecības biedrības bija pagasta un apriņķa saimnieciskās un kultūras dzīves veidotājas, tās sekmēja atsevišķu lauksaimniecības nozaru attīstību, izvirzīja Cēsu apriņķi un Raunas pagastu par vienu no Latvijas piensaimniecības centriem un kopumā uzlaboja lauku iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

The present bachelor paper "Agricultural associations in Cēsis district 1919 - 1940: Example of Rauna parish" views the activity of different agricultural associations in the district of Cēsis by using an example of agricultural associations in Rauna parish. The paper displays the development process of agricultural associations in Latvia and describes the impact of agricultural associations in economic and cultural life of district and parish. The results of research verify that agricultural associations were formers of the economic and cultural life in district and parish. They promoted the development of certain agricultural sectors and made Cēsis district and Rauna parish as one of the main dairy industry centres in Latvia. They also improved the life quality of the rural population in general.
Agricultural associations in Cēsis district 1919-1940: Example of Rauna parish
Keywords: Vēsture; lauksaimniecība; biedrības; Raunas; Cēsu; apriņķis