Pļavnieku izgāztuves vides piesārņojuma bioindikācija - Šeiko, Staņislavs (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbs ir veltīts bijušās Pļavnieku izgāztuves piesārņojuma novērtēšanai, izmantojot bioindikācijas metodes. Bioindikācijai tika izmantotas divas testkultūras: S. polyrhiza (L.) Schleiden un L. sativum. Pirmā ir CR klons, kas ir kultivēts Latvijas Universitātes Bioloģijas Institūtā 1970. gadā, arī otrā tiek audzēta LUBI pēdējos 10 gados. Pētījuma gaitā konstatēts, ka bioindiokācijas metodes sniedz priekšstatu par vides piesārņojuma pakāpi izvēlētajā objektā. Jāatzīmē, ka šī darba rezultātā ir ne tikai novērtēts bijušās Pļavnieku izgāztuves vides stāvoklis, bet arī ir salīdzinātas un raksturotas vairākas bioindikācijas metodes vides piesārņojuma noteikšanai pilsētvides apstākļos. Atslēgvārdi: S. polyrhiza Schleiden, L. sativum, piesārņojums, Pb (svins), Cu (varš).

The aim of the research paper is to define the pollution of Plavnieki ex-junkyard using bioindication method. Two test-cultures S. polyrhiza (L.) Schleiden and L. sativum L. were used for bioindication. The first one is a CR klon, which was cultivated at the Institute of Biology, University of Latvia since 1970, the other is also cultivated at the Insitute of Biology during the last 10 years. It was ascertained that the bioindication methods used in the assessment of pollution of soils provided a good picture of the environmental pollution of the territory. The data obtained by two bioindicators were compared and evaluated for suitability of environmental assessment of urban areas. Key words: S. polyrhiza Schleiden, L. sativum, pollution, Pb (lead), Cu (copper).
Bioindication of environmental pollution in Plavnieki junkyard
Keywords: Vides zinātne