Ar hromu un galliju aktivēta kalcija heksaalumināta sintēze un optisko īpašību izpēte - Kolbergs, Mārtiņš Roberts (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs rakstīts latviešu valodā, darbs satur 45 lappuses, 21 attēlu, 4 tabulas, 42 literatūras avotus, 2 pielikumus. Ar hromu un galliju aktivēta kalcija heksaalumināta sintēze un optisko īpašību izpēte. Kolbergs R.M., zinātniskais vadītājs Mg.chem, pētnieks Radionovs P. Bakalaura darbs. Bakalaura darbā tiek pētīta ar Ga3+ un Cr3+ aktivēta CaAl12O19 struktūra un optiskās īpašības. Darbā uzņemti kalcija heksalumināta savienojumu paraugu luminiscences ierosmes un emisijas spektri. Analizējot CaAl12O19 paraugu emisijas un ierosmes spektrus tika izpētīta luminiscences intensitāte pie dažādām Ga3+ un Cr3+ koncentrācijām. Pētījumu rezultātā secināts, ka ar hromu (III) un galliju (III) aktivētos CaAl12O19 paraugos ir vismaz 2 luminiscences centri. Alumīnija aizvietošana ar galliju izraisa būtiskas izmaiņas paraugu optiskajās īpašībās.

The work is written in Latvian, the work contains 45 pages, 21 pictures, 4 tables,42 literature references, 2 appendices. Synthesis and optical properties of chromium and gallium activated calcium hexaaluminate. Kolbergs R.M., scientific supervisor Mg.chem, researcher Radionovs P. Bachelor's thesis. The structure and optical properties of CaAl12O19 activated with Ga3+ and Cr3+ have been studied in the bachelor's thesis. The luminescence excitation and emission spectra of samples of calcium hexaluminate compounds have been included in the work. By analysing the emission and excitation spectra of CaAl12O19 samples, the luminescence intensity at different concentrations of Ga3+ and Cr3+ was investigated. As a result of research, it was concluded that there are at least 2 luminescence centres in CaAl12O19 samples activated with chromium (III) and gallium (III). Replacing aluminum with gallium causes significant changes in the optical properties of the samples.
Synthesis and optical properties of chromium and gallium activated calcium hexaaluminate
Keywords: Ķīmija; RENTGENDIFRAKTOMETRIJA; FOTOLUMINISCENCE; PĀREJAS METĀLI; KALCIJA HEKSALUMINĀTI