Antipsihotisko medikamentu aprite Latvijas aptiekā - Orjola, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2021)
Antipsihotiskie līdzekļi ir noderīgi, lai ārstētu noteiktu kategoriju psihisko traucējumu. Tomēr šo medikamentu grupa pacientiem ir jānozīmē piesardzīgi to lielo blakusparādību risku dēļ. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt antipsihotisko medikamentu apgrozījumu “Euroaptieka – 24” laika periodā no 01.08.2019. līdz 31.07.2020. Iegūtie dati liecina, ka visbiežāk nozīmētā aktīvā viela ir kvetiapīns. Tam seko flupentiksols, aripiprazols un olanzapīns. No kvetiapīnu saturošiem medikamentiem visbiežāk tika izrakstīts Quetiapine Teva 25mg N30 un Kventiax 25mg N60. Visvairāk šos medikamentus lieto pacienti vecuma grupā no 31 – 40 gadiem. Lielākā pacientu daļa ir sievietes. Antipsihotiskie medikamenti visvairāk tika izrakstīti 2020. gada jūlijā. Pētījums ir izstrādāts Latvijas Universitātē Medicīnas fakultātes Farmācijas bakalaura studiju programmā.

SUMMARY Antipsychotics are useful in treating a whole category of mental disorders. However, this class of drugs should be prescribed with caution due to their high risk of side effects. The aim of the bachelor's thesis is to study the turnover of antipsychotic drugs at community pharmacy "Euroaptieka - 24" in the period from 01.08.2019 to 31.07.2020. The data obtained suggest that the most common active substance is quetiapine. This is followed by flupentixol, aripiprazole and olanzapine. Quetiapine Teva 25 mg N30 and Kventiax 25 mg N60 were the most prescribed quetiapine-containing medicines. Most of these medicines are used by patients in the age group of 31-40 years. Most patients are women. Most antipsychotic medications were prescribed in July 2020. The research has been developed at the University of Latvia, Faculty of Medicine, Bachelor's study program in Pharmacy.
The turnover of antipsychotic medications in a pharmacy in Latvia
Keywords: Farmācija; psihoze; šizofrēnija; psihiski traucējumi; antipsihotisko medikamentu aprite aptiekā