Mycobacterium tuberculosis rezistences noteikšana pret pirmās rindas prettuberkulozes medikamentiem - Kleina, Mareks (Latvijas Universitāte, 2019)
Neskatoties uz mūsdienu medicīnas attīstību, tuberkuloze joprojām ir viens no lielākiem draudiem cilvēcei. Tuberkulozi izraisa Mycobacterium tuberculosis un šai baktērijai ir raksturīga izteikta rezistence pret antibakteriāliem līdzekļiem. Darbā tiek apkopota literatūra par M. tuberculosis, prettuberkulozes medikamentiem, rezistences mehānismiem un statistikas dati par tuberkulozes saslimšanu Latvijā un pasaulē. Praktiskā daļā tika iegūti dati par zāļu jutības testu rezultātiem (ar BACTEC MGIT) periodā no 2018. gada 2. janvāra līdz 2019. gada 23. janvārim Tuberkulozes un plaušu slimību centrā. Kopumā, saslimšana ar tuberkulozi samazinās gan Latvijā, gan pasaulē, kā arī, pateicoties pareizām ārstēšanas metodēm un vadlīnijām, samazinās rezistentas tuberkulozes gadījumu skaits. M. tuberculosis izolātiem no pirmās rindas līdzekļiem visbiežāk rezistence tika konstatēta pret izoniazīdu un pirazinamīdu, savukārt, vismazāk pret rifampicīnu un etambutolu. No otrās rindas līdzekļiem visbiežāk rezistence tika noteikta pret kapreomicīnu.

Despite of modern medicine development, tuberculosis is still one of the biggest treats to human life. Tuberculosis is caused by Mycobacterium tuberculosis, which, quite often, is resistant to antibacterial medicine. In this research the analysis of literature about M. tuberculosis, antitubercular medicine, mechanisms of resistance and statistical data about tuberculosis in Latvia and in the world were made. In practical part of the research, BACTEC MGIT was used in order to get data about drug susceptibility testing in time period from 2nd of January 2018 to 23rd January 2019. Tests were made in the Centre of Tuberculosis and Lung Diseases in Riga. Overall, tuberculosis incidence (also resistant tuberculosis) in Latvia and in the world is decreasing, thanks to right treatment methods and guidelines. The most common resistance among first-line medicine was to isoniazid and pyrazinamide, but most uncommon – to rifampicin and ethambutol. Among second-line medicine, strongest resistance was to capreomycin.
Detection of Mycobacterium tuberculosis resistance to first-line antitubercular medications
Keywords: Farmācija; M. tuberculosis; tuberkuloze; rezistence; prettuberkulozes līdzekļi; BACTEC MGIT