Eiropas Savienības ekonomisko rīku izmantošana pret Austrumu partnerības valstīm - Arkle, Elza (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs “Eiropas Savienības ekonomisko rīku izmantošana pret Austrumu partnerības valstīm” analizē pozitīvo un negatīvo ekonomisko instrumentu ietekmi uz Austrumu partnerības valstu reformu ieviešanas procesu periodā no 2004. līdz 2016. gadam. Teorētiskajā daļā tiek definēts ekonomisko rīku jēdziens, kā arī raksturota pozitīvo un negatīvo instrumentu izmantošana. Empīriskajā daļā tiek veikta katras valsts gadījuma strukturēta analīze, pamatojoties uz ES Kaimiņpolitikas ietvaros noslēgtajos Rīcības plānos ietvertajām prasībām un to ieviešanu. Tā kā Baltkrievija nav noslēgusi Rīcības plānu, šis gadījums tiek analizēts, raksturojot piemērotos negatīvos un pozitīvos instrumentus un analizējot to ietekmi uz valsts uzvedību. Darba beigās tiek secināts, ka ES ekonomiskie instrumenti ir sekmīgāki politiskis neitrālās jomās, kas piedāvā papildus ieguvumus, taču, lai motivētu politiskās sistēmas reformas, ir nepieciešama papildus instrumentu izmantošana.

Master’s thesis “The Use of European Union's economic tools against Eastern Partnership countries” analyses the influence of positive and negative economic tools on the reform process in Eastern Partnership countries from 2004 to 2016. In theoretical part, concept of economic tools is defined and the use of positive and negative tools is described. In empirical part, a structured analysis of each case is performed, based on the progress of introduction of recommendations defined in Action Plans, that are concluded with each country within Neighbourhood Policy. As Belarus hasn’t concluded such an agreement, this case is analysed by describing the positive and negative instruments applied and by analysing their impact on state’s behaviour. It is concluded that EU economic tools are more effective in politically neutral domains, especially the ones that are offering additional incentives. But to motivate comprehensive reforms of political system, use of additional tools is recommended.
The Use of European Union's economic tools against Eastern Partnership countries
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); ekonomiskie instrumenti; Eiropas Savienība; Austrumu partnerības valstis; Eiropas Savienības Kaimiņpolitika