Patērētāju tiesību pārkāpumi un problēmas siltumenerģijas piegādē patērētāju aizsardzības tiesībās Latvijā - Naglis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā „Patērētāju tiesību pārkāpumi un problēmas siltumenerģijas piegādē patērētāju aizsardzības tiesībās Latvijā” tiek aplūkots patērētājs kā vājākais un mazāk aizsargātais tirgus dalībnieks, kura tiesības tiek aizskartas galvenokārt no siltumenerģijas piegādātāja puses. Normatīvo aktu, Latvijas tiesas spriedumu un dažādu publikāciju, datu, dokumentu, citu pētījumu izpētes, analīzes, galveno jēdzienu skaidrojumu, secinājumu un priekšlikumu sniegšanas rezultātā, šī darba ietvaros autors sniedz skatījumu par to, kādas patērētājam piemītošās tiesības tiek pārkāptas, t.i., kad ir konstatējams patērētāju tiesību pārkāpums attiecībā uz siltumenerģijas piegādi. Ar šo pētījumu ir noskaidrotas arī faktiski pastāvošās problēmas centralizētās siltumenerģijas piegādē – tās problēmas, kur nepastāv patērētāju tiesību pārkāpums tiešā veidā, bet gan tās, kas ierobežo un aizskar kaut kādā mērā patērētāja tiesiskās intereses Latvijā. Problēmām tik sniegta kritika un iespējamie risinājumi vai jauninājumi. No šīm problēmām autors konstatē izrietošus patērētāju tiesību pārkāpumus.

The work of „Consumer rights violations and problems of heat supply in consumer protection law in Latvia” at issue in the consumer as the weaker and less protected market participant whose rights have been abused mainly from the heat supplier. Laws and regulations, the Latvian court and various publications of research, analysis, explanation of key concepts, findings and a proposal of the provision as a result of this work, the author provides perspective on what the consumer-specific rights are violated, that is, when it is detected in violation of consumer rights with regard to heat supply. The study has also found out that actually exist problems of centralized heat supply – the problem where there is no violation of consumer rights directly, but rather limiting and affects to some extent, the consumer’s legal interests in Latvia. Problems is provided criticism and possible sollutions or innovations. Of these problems the author finds consequential breaches of consumer laws.
Consumer rights violations and problems of heat supply in consumer protection law in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne