Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi - Straume, Evita (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba temats ir ‘’Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi’’. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus piemēro nepilngadīgām personām, kuras veikušas dažādus krimināla vai administratīva rakstura likumpārkāpumus. Bakalaura darba ietvaros autore pēta vispārējo situāciju Latvijā nepilngadīgo personu likumpārkāpumu jomā un ar nožēlu jāsecina, ka tai ir tendence ar katru gadu pieaugt, un nepilngadīgo veiktie noziedzīgie nodarījumi krimināltiesību jomā kļūst aizvien smagāki - aizvien biežāk nepilngadīgie veic smagus un pat sevišķi smagus noziedzīgus nodarījumus. Tādēļ ir ļoti svarīgi saprast, kas veicina nepilngadīgo personu nokļūšanu uz noziedzīgā ceļa, kā arī kādi pasākumi būtu veicami, lai nākotnē samazinātos nepilngadīgo personu veikto likumpārkāpumu skaits. Analizējot bakalaura darba tēmas teorētisko un praktisko bāzi, autore ir nākusi pie secinājuma, ka Latvijā nepieciešams veikt vēl virkni uzlabojumu likumos, nosakot jaunus, efektīvākus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu veidus, kā arī būtu jāievieš jauni efektīvāki preventīvie pasākumi. Daži no autores ierosinājumiem: 1)izstrādāt jaunas efektīvas preventīvo pasākumu programmas, piemēram, nodrošinot nepilngadīgos ar bezmaksas brīvā laika saturīgas pavadīšanas iespējām; katrā skolā nodrošināt bērniem psihologa palīdzību; bērniem uztverošā valodā izstrādāt izglītojošu programmu par juridiskiem jautājumiem – tostarp, prezentējot videofilmu par Latvijas ieslodzījuma vietām, u.c.; 2)samazināt vecumu, no kura var bērniem piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, un šo vecumu noteikt no 7 gadiem, jo praksē redzams, ka aizvien jaunāki bērni veic likumpārkāpumus un liela daļa no viņiem to dara skaidri apzinoties, ka viņi netiks saukti pie atbildības; 3)noteikt jaunus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu veidus, piemēram, atjaunot dažāda rakstura ierobežojumus, noteikt obligātus psihoterapeita apmeklējumus, u.c.; tiesām biežāk jāpiemēro sabiedriskais darbs un dažāda rakstura ierobežojumi (ja tādi tiktu atjaunoti), jo tie ir visefektīvākie audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi bērniem. Bet ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē būtu jāpiemēro pēc iespējas retāk, jo šis soda veids lielākoties degradē nepilngadīgā personību, ‘’iezīmējot’’ to kā noziedznieku uz visu mūžu.

The subject of the paper is ‘’ Compulsory measures of a correctional nature’’. Compulsory measures of a correctional nature are applied to minors convicted for different criminal or administrative offences. Within the paper, the author analyses the general situation in Latvia in the field of juvenile offences, and unfortunately it has to be stated that the number of offences increases every year, and the criminal offences committed by juveniles become more serious – more and more often minors perform grave and even especially grave criminal offences. Therefore it is highly important to understand the factors that push the juveniles upon the criminal path, as well as the measures necessary for to decrease the number of juvenile offences in future. By analysing the theoretical and practical basis of the subject, the author has come to a conclusion that it is necessary to improve the existing legislation of the Republic of Latvia by establishing new and more effective forms of compulsory measures of a correctional nature and by introducing new preventive measures. The author would suggest: 1)To develop new, efficient preventive programmes, e.g., to provide opportunities for juveniles to spend their free time usefully and free of charge; to ensure a psychologist in every school; to develop educational programme, understandable for children, on legal issues, including a video presentation on prisons of Latvia, etc. 2)To diminish the age of application of compulsory measures of correctional nature to seven years of age, because the data shows that younger and younger children commit offences, and many of those are confident they would not be called to justice. 3)To establish new forms of compulsory measures of correctional nature, e.g., to renew different types of restrictions, to apply compulsory psychotherapist consultations, etc. 4)The courts to apply community work and different types of restrictions (if such are renewed) more often, as these are the most effective compulsory measures of correctional nature for children. And, on the contrary, placement in social correction establishments should be applied as seldom as possible, for this type of punishment, in most cases, degrades the personality of the juvenile and ‘’marks’’ the delinquent for the rest of their life.
Compulsory measures of a correctional nature
Keywords: Juridiskā zinātne