Mohorovičiča virsmas modeļa izveide Latvijas teritorijai pēc gravitācijas lauka mērījumu datiem - Zandersons, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba “Mohorovičiča virsmas modeļa izveide Latvijas teritorijai pēc gravitācijas lauka mērījumu datiem” mērķis ir izveidot Zemes garozas biezuma modeli Latvijas teritorijai, izmantojot pieejamos gravitācijas lauka un seismisko profilu mērījumus. Pētījumā ar statistiskām metodēm veikta gravitācijas lauka mērījumu apvienošana vienā datu kopā. No gravitācijas datiem, Pārkera-Oldenburga inversijas algoritma un seismiskiem profila mērījumiem aprēķināts Mohrovičiča (Moho) virsmas modelis Latvijas teritorijai Izveidotais Zemes garozas biezuma modelis labi parāda galvenās biezuma izmaiņu tendences, bet nav pietiekoši precīzs, lai noteiktu mazas, neliela mēroga izmaiņas Moho virsmā. Modeļa precizitātes uzlabošanai nepieciešams iegūt jaunus seismiskos datus visā Latvijas teritorijā.

The aim of this master’s thesis “Moho model derived from gravity data, case study of Latvia” is to use available measurements of gravity field and seismic refraction profiles to create crustal thickness model for the territory of Latvia. In this thesis multiple measurements of the gravity field were combined into a single data. Using combined gravity data, Parker-Oldenburg inversion algorithm and seismic refraction profile measuremets, Moho surface model for the territory of Latvia was calculated. Constructed model shows the main trends of crustal thickness changes but is not precise enough to represent small scale features of Moho. It is necessary to obtain new seismic data throughout Latvia to improve the accuracy of the model.
Moho model derived from gravity data, case study of Latvia
Keywords: Ģeoloģija; Zemes garozas biezums; Mohorovičiča virsma; Gravitācijas metode; Ģeofizika; Pārkera-Oldenburga algoritms