Vermikomposta un tā frakciju ietekme uz sējas kaņepju Cannabis sativa L. sēklu dīgšanu un dīgstu augšanu - Ķirse, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Sējas kaņepes Cannabis sativa L. ir kaņepju dzimtas viengadīgs divmāju augs. Kaņepes ir sens Latvijas kultūraugs, no tām iegūst divu veidu vērtīgu produkciju – šķiedru un sēklas. Darba mērķis bija noskaidrot vermikomposta un tā frakciju (minerālelementu, humīnskābju un fulvīnskābju) ietekmi uz sējas kaņepju sēklu dīgšanu, augšanas parametriem un hlorofila daudzumu dīgļlapās. Diedzējot Latvijas izcelsmes sējas kaņepju ‘Pūriņi’ sēklas Petri traukos, noskaidrots, ka kaņepju dīgtspēju palielina zemās vermikomposta koncentrācijas (1%, 2%, 5%). Dīgtspējas palielināšanā loma ir kā minerālelementiem, tā humīnskābēm un fulvīnskābēm. Lielās vermikomposta kocentrācijas (20% un 50%) sēklu dīgšanu ietekmē negatīvi. Gan kaņepju dīgstu garumu, gan masu būtiski palielina 1%, 2% un 5% vermikomposts, un rezultāti rāda, ka vermikomposta frakcija, kurai ir vislielākā ietekme uz augšanas parametru palielināšanos, ir tā sastāvā esošie minerālelementi. Visas izmantotās vermikomposta koncentrācijas (1%, 2%, 5%, 10%, 20%, 50%) palielina hlorofila daudzumu kaņepju dīgļlapās, taču šo efektu nevar skaidrot ne ar vienu no aplūkotajām vermikomposta frakcijām (minerālelementiem, humīnskābēm, fulvīnskābēm). Vermikomposts veicina ūdens uzkrāšanos kaņepju dīgstu vasā.

Hemp Cannabis sativa L. is an annual dioecious species of the hemp family. It is an ancient cultivated plant in Latvia used to produce two types of valuable products – fiber and seeds. Aim of the paper was to find out the effect of vermicompost and its fractions (mineral elements, humic acids and fulvic acids) on hemp seed germination, growth parameters and chlorophyll content in cotyledons. Letting the seeds of Latvian origin hemp ‘Pūriņi’ sprout in Petri dishes, it has been found out that low concentrations of vermicompost (1%, 2%, 5%) increase germination percentage. All three studied vermicompost fractions (mineral elements, humic and fulvic acids) have role in increasing germination percentage. Vermicompost extract concentrations 20% and 50% have negative effect on germination. Both hemp seedling length and mass are significantly increased by 1%, 2% and 5% vermicompost and results show that mineral elements is the fraction of vermicompost which has the main role in enhancing growth parameters. All used concentrations of vermicompost (1%, 2%, 5%, 10%, 20%, 50%) increase chlorophyll content in hemp cotyledons, however this effect can’t be explained by any of studied vermicompost fractions (mineral elements, humic and fulvic acids). Vermicompost promotes water accumulation ir hemp seedling overground parts (thus decresases dry weight).
Effect of vermicompost and its fractions on seed germination and seedling growth of industrial hemp (Cannabis sativa L.)
Keywords: Bioloģija