Motoro funkciju ilgtermiņa novērtējums eksperimentālās išēmijas modelī pelēm - Freimane, Laine (Latvijas Universitāte, 2023)
Insulta radīto bojājumu rezultātā pacientiem novēro motoros, kustību un līdzsvara traucējumus. Motoro traucējumu noteikšanai insulta izpētē izmanto dažādus motoro funkciju izvērtējuma testus. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt peļu motoro funkciju izmaiņas laipas un režģa testos 4 un 6 mēnešus pēc eksperimentāli radītas išēmijas, izmantojot vidējās cerebrālās artērijas oklūzijas modeli. Laipas testa rezultāti uzrāda motoro funkciju traucējumus starp insulta dzīvnieku grupām 6 mm laipā, 12 mm platā laipā statistisku atšķirību rezultātos nav. Atsevišķi motorie traucējumi pakaļķepu funkcionalitātē uzrādās pat 180 dienas pēc insulta. Režģa testā nekonstatē statistiski ticamas atšķirības starp pētījuma grupām ne 120, ne 180 dienu testēšanas periodā. Ņemot vērā, ka joprojām ir maz zinātniskas informācijas par insulta ilgtermiņa ietekmi, ir nepieciešami turpmāki pētījumi.

Stroke patients experience motor, movement and balance disturbances. Various motor function evaluation tests are used to determine motor function disorders in the stroke studies. The thesis aims to evaluate changes in motor function of mice with beam walking and Kondziella’s inverted screen tests 4 and 6 months after experimental ischemia, using the middle cerebral artery occlusion model. The 6 mm beam walking test shows motor function disturbance between experimental groups, no statistical differences of 12 mm beam are observed. Some of the motor function disturbances appear even 180 days post stroke. Kondziella’s inverted screen test does not detect statistically reliable differences between study groups during either the 120- or 180-day testing period. Because there is still limited information on the long-term effects of stroke, further research is needed.
Lond-term evaluation of motor functions of mice in an experimental stroke model
Keywords: Farmācija; insulta pētījums; peles; motorie testi; laipas tests; režģa tests