Valmieras rajona pamatskolu pedagogu apmierinātības ar darbu un izglītības kvalitātes mijsakarības - Peršēvica, Aija (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir Valmieras rajona pamatskolu pedagogu apmierinātības ar darbu un izglītības kvalitātes mijsakarības. Šī darba mērķis ir teorētiski pamatot un empīriski pārbaudīt Valmieras rajona pamatskolu pedagogu apmierinātības ar savu profesiju un izglītības kvalitātes mijsakarības. Maģistra darbs dod iespēju izprast kopējo pedagogu apmierinātības ar darbu līmeni, kā arī noteikt dominējošos apmierinātības ar darbu aspektus, ko ir nepieciešams uzlabot, lai veicinātu pedagogu pozitīvu attieksmi pret darbu. Maģistra darba izstrādē tika izmantotas šādas metodes: literatūras analīze; dokumentācijas analīze; anketēšana; datu apstrāde un analīze. Pētījuma problēma – kas ir tās dominējošās vajadzības, kuras ir nepieciešams attīstīt, lai pedagogs būtu apmierināts ar savu profesiju. Galvenie secinājumi: Galvenie izglītības kvalitātes rādītāji ir skolēnu zināšana, prasmes un attieksme, kā arī mācību procesa kvalitāte. Tajā pašā laikā izglītības kvalitātes viens ietekmējošiem faktoriem ir pedagoga zināšanas, prasmes, individuālās īpatnības un apmierinātība ar darbu. Neviens no aptaujātajiem respondentiem neuzskatīja, ka ir neapmierināts ar darbu, tomēr kopējā situācija ir viduvēja. Vienīgais apmierinātības ar darbu aspekts ar ko pedagogi bija pilnībā apmierināti bija darba specifika. Starp pedagoga apmierinātību ar darbu un izglītības kvalitāti pastāv vairākas mijsakarības, kas galvenokārt ir saistītas ar pedagoga motivāciju darbam un skolēnu zināšanu un prasmju apguvi. Maģistra darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās literatūras analīzes un pētījuma empīriskās daļas. Šī darba apjoms ir 58 lpp un 8 pielikumi.

ANOTATION The theme of the masters’ paper is correlation between teachers' job satisfaction and the quality of education, the case of Valmiera district elementary school teachers. The aim of the paper is to form theoretical background and test correlation between Valmiera district elementary school teachers' job satisfaction and the quality of education using empirical methods. The paper gives overview of overall teachers’ job satisfaction, as well as points out dominant job satisfaction aspects, that should be improved in order to increase teachers’ job satisfaction. Methods used in preparation of the paper: •literature analyses; •document analyses; •questionnaire; •data processing and analyses. The question of the paper – what are the dominant needs, that are to be fulfilled, in order to increase job satisfaction among teachers. Main conclusions: •The main indicators of education are the knowledge of students, skills and attitude towards education as well as the quality of the educational process. At the same time one of the influential factors of the education quality is teachers’ competence. •The specific of the job is the only aspect of the job the teachers are completely satisfied with. •There exist several points of correlation between teachers' job satisfaction and the quality of education that are mainly connected to teachers’ motivation and students knowledge and skills acquisition. The paper consists of two parts – analyses of theoretical literature and empirical research. The volume of the work is 58 pages and 8 attachments.
Correlation between teachers' job satisfaction and the quality of education. The case of Valmiera district elementary school teachers
Keywords: Pedagoģija