Tekstuālā un vizuālā materiāla mijiedarbība ābecē - Ločmele, Jana (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba autore: Jana Ločmele Diplomdarba tēma: Tekstuālā un vizuālā materiāla mijiedarbība ābecē Dizaina produkts: Ābeces makets Diplomdarba apjoms: 62 lappuses, 21 attēls Informācijas avotu skaits: 36 Diplomdarbs sastāv no ievada, 4 daļām, secinājumiem, 3 pielikumiem. Darba mērķis: Izpētīt latviešu valodā izdotās ābeces, atklāt tajās esošo grafisko elementu izmantošanas principus. Balstoties uz pētījuma rezultātiem izveidot veiksmīgu grafisko dizainu ābecei. Teorētiskajā daļā ir apskatīts grāmatu izveides process, tekstuālā un vizuālā materiāla mijiedarbība, latviešu ābeču vēsture un attīstība un pirmsskolas vecumposma bērnu raksturojums. Pētnieciskajā daļā ir atlasītas un analizētas latviešu valodā izdotās ābeces un tajās esošie grafiskie izteiksmes līdzekļi. Radošajā daļā atspoguļots autores radošais darbs ābeces maketa izveidē un dizaina produktu atspoguļojošu planšetu grafiskais risinājums. Ekonomiskā daļa ietver ābeces izveidošanas un izdošanas finansiālā ieguldījuma aprēķinus. Diplomdarba nobeigumā sniegti galvenie secinājumi. Atslēgas vārdi: grāmata, ābece, bērns, ilustrācija, burts.

Author of diploma work: Jana Ločmele Subject of diploma work: Textual and visual material interaction in ABC book Product of design: Layout of ABC book Volume of diploma work: 62 pages, 21 pictures Amount of information sources: 36 Diploma work consists from introduction, four chapters, three appendixes. The aim of diploma work: To make research on ABC books what are published in Latvian language and find out the principles of graphical element usage. To create successful ABC book of graphical design based on research results. Theoretical part of this job is dedicated to the process of book developing, interaction of textual and visual material, the history and development of Latvian ABC books and characteristic of preschoolers. Research part is devoted for selecting and analyzing ABC books what are published in Latvian language and graphical design means of expression what are used in ABC books. Creative part of this job reflects on author’s creative work of making ABC book’s layout and graphical developments of design product’s plane-tables. Economical part shows developing and publishing expenses of ABC book. Last part is dedicated to conclusions. Key words: a book, an ABC book, a child, an illustration and a letter.
Textual and Visual Material Interactron in ABC Book
Keywords: Mākslas zinātne