Vardarbība pret bērnu un kriminālatbildība par neziņošanu par to - Dragune, Kitija (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba tematika ir veltīta bērna aizsardzībai pret tiem īstenotās vardarbības jomā. Tā ietvaros pētītie vardarbības un vardarbības pret bērnu jēdzieni ļauj izprast to nozīmi, vardarbības iespējamos veidus un izpausmes, tos pamatojot ar pastāvošiem prakses piemēriem, kā arī atspoguļo tās kaitīgo iedarbību un sekas, kas bērnam ir jāizcieš. Tāpat tiek apzināta arī vardarbības izdarīšanas iespēju daudzveidība un apstākļi, no kuriem, kā bērnam apdraudošākie, ir tieši ģimenes un mājas vidē īstenotie nodarījumi. Bez tam uzmanība ir vērsta arī uz bērna aizsardzībai pret vardarbību paredzētā tiesiskā regulējuma analīzi un salīdzināšanu, vienlaikus pievēršoties vienam no bērna drošības un labklājības nodrošināšanas galvenajiem šķēršļiem - neziņošanu. Tās satraucošās aktualitātes dēļ darba attiecīgajā nodaļā mēģināts skaidrot minētā jēdziena būtību, kā arī iepazīstināt par tās īstenošanu, tas ir, bezdarbību, likumā paredzēto atbildību. Papildus sniegts arī ieskats tās vienīgā izņēmumā attiecībā uz tuviniekiem un ar to saistītiem Tiesībsarga ierosinājumiem par grozījumu izdarīšanu Krimināllikumā. Autoresprāt, izmaiņu ieviešana ir būtisks bērna aizsardzības nodrošināšanas papildu garants, kas veicinās bērna tiesību un tā tiesisko interešu ievērošanu un sekmēs to aizsargāšanu. Atslēgvārdi: vardarbība, vardarbība pret bērnu, bērna aizsardzība, neziņošana, kriminālatbildība, Krimināllikuma 22. panta otrā daļa

The research is dedicated to children’s protection against violence committed towards them. Within this framework the legal definitions and meaning of concepts “violence” and “violence against a child” are explored; also forms and expressions of violence are researched and discovered through examples of practice which express the harmful influence and consequences that a child suffers. The diversity and circumstances of violence are studied of which the ones committed in family and home are the most endangering to the child. Attention is also paid to the analysis and comparing of regulations dedicated to child’s protection against violence, in the same time research focuses on one of the biggest obstacles against the safety and wellbeing of a child - non-reporting. Because of the alarming topicality of non-reporting in the chapter related to it the author tries to explain the concept of this problem and to introduce the liability caused by the practice of non-reporting. In addition the research provides insight into the only exception related to criminal liability that applies to the relatives of the child and the suggestions provided by the Ombudsman of Latvia to improve the regulation in the The Criminal Law. In the author’s opinion, adjustment of regulation is much needed to provide the protection of a child, and that would also advance the abiding of rights of the child and the legal interests of the child and would further the protection of these rights and interests. Keywords: violence, violence against child, protection of child, non-reporting, criminal liability, paragraph 2 of Section 22 of The Criminal Law
Violence against children and the criminal liability for failure to report it
Keywords: Juridiskā zinātne; vardarbība; vardarbība pret bērnu; bērna aizsardzība; neziņošana; kriminālatbildība