Ciklopentān-1,2,4-trionu sintēze un īpašības - Vēze, Krista (Latvijas Universitāte, 2016)
Ciklopentān-1,2,4-trionu sintēze un īpašības. Vēze K., darba vadītājs prof. Zicmanis A. Maģistra darbs, 37 lappuses, 28 attēli, 6 tabulas, 51 literatūras avots. Latviešu valodā. Darba literatūras apskatā apkopotas dažādas ciklopentān-1,2,4-trionu iegūšanas metodes – Klaizena kondensāciju, oksidēšanās un pārgrupēšanās reakcijas, halogēnsavienojumu hidrolīze. Eksperimentālajā daļā veikta četru dažādu ciklopentān-1,2,4-trionu sāļu sintēze. Azo-sametināšanas reakcijā ar četriem diazonija sāļiem un ciklopentān-1,2,4-triona nātrija sāli iegūtas krāsvielas. Veikta aizvietoto triketonu reakcija ar 2,4-dinitrofenilhidrazīnu.

Synthesis and properties of cyclopentane-1,2,4-triones. Vēze K., supervisor Dr.habil.chem., prof. Zicmanis A. Master thesis, 37 pages, 28 figures, 6 tables, 51 literature references. In Latvian. The literature review of thesis contains different methods of various 1,2,4-cyclopentanetrione synthesis – Claisen condensation, oxidation and rearragement reactions, hydrolysis of halogencompounds. Experimental part of work includes synthesis of four sodium salts of 1,2,4-cyclopentanetriones. Dyes were obtained in azo-coupling reaction with four different diazonium salts. The reaction of substituted triketones was accomplished.
Synthesis and properties of cyclopentane-1,2,4-triones
Keywords: Ķīmija; CIKLISKIE TRIKETONI; CIKLISKIE ENOLI; KLAIZENA KONDENSĀCIJA; AZOSAMETINĀŠANA