Bruņērču (acari: oribatida) un kolembolu (hexapoda: collembola) morfogrupu sastāva saistība ar koprofāgiju pēc to sastopamības nebrīvē turētu pārnadžu (artiodactyla) ekskrementos salīdzinājumā ar augsnes paraugiem trīs dažādās audzētavās Latvijas centrālajā daļā - Saukāne, Tabita (Latvijas Universitāte, 2024)
Bruņērču un kolembolu loma dabā ir saistīta ar augu atlieku noārdīšanu un augsnes auglības veicināšanu. Zālēdāju ekskrementi audzētavās augsnē tiek regulāri pievadīti un noārdīti. Pētījuma mērķis ir raksturot faktorus, kas ietekmē bruņērču un kolembolu skaita un sastāva atšķirības ekskrementos un augsnē un kas liecina par pārnadžu atšķirībām barības bāzes kvalitātē, dažādās audzētavās. Noskaidrots, ka audzētavu atšķirības iespējams pateikt pēc atšķirīgā bruņērču un kolembolu morfogrupu un indivīdu skaita ekskrementu un augsnes paraugos. Ekskrementos skaitliskā pārākumā tika konstatēta Hypogastrura sp., kas rosina veikt papildus pētījumus dzimtas Hypogastruridae saistībai ar koprofāgiju. Lai bruņērces un kolembolas spētu izmantot kā indikatorus apsaimniekošanas novērtēšanai, nepieciešams veikt papildus pētījumus.

The role of Oribatida and Collembola in nature is associated with the decomposition of plant residues to promote soil fertility. The excrement of the Artiodactyla farms is substrate of plant origin, which is regularly supplied and decomposed. The aim of the study is to find out the characteristic factors that affect the differences in number and composition of Oribatida and Collembola in excrement and soil, and which indicate differences in food base quality of Artiodactyla in different farms. It was found that the differences between farms can be seen by different number of morphogroups and individuals of Oribatida and Collembola in excrementand soil samples. In excrement, Hypogastrura sp. was found to be in numerical superiority, which encourages additional research on the relationship of the family Hypogastruridae with coprophagy. In order to be able to use Oribatida and Collembola as indicators for management evaluation, it is necessary to carry out additional research.
THE RELATIONSHIP BETWEEN THE COMPOSITION OF ORIBATID MITES (ACARI: ORIBATIDA) AND COLEMBOLA (HEXAPODA: COLLEMBOLA) MORPHOGROUPS AND COPROPHAGIA BASED ON THEIR PRESENCE IN EXCREMENTS OF ARTIODACTYLS (ARTIODACTYLA) HELD IN CAPTIVITY COMPARED TO SOIL SAMPLES OBTAINED FROM THREE DIFFERENT FARMS IN CENTRAL LATVIA
Keywords: Bioloģija; koprofāgija; Collembola; Oribatida; ekskrementi; barības bāzes kvalitāte