Uzņēmējdarbības modelēšana un vizualizēšana - Jermaks, Eduards (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī bakalaura darba ietvaros tika izstrādāta metodoloģija un atbilstoša programmatūra, kas palīdz analizēt uzņēmuma finanšu stāvokli. Darba pieeja klasificēta kā lēmuma pieņemšanas atbalsta sistēma. Šī pieeja ļauj vizualizēt indikatorus, kā arī interaktīvā veidā modelēt indikatoru izmaiņas un atkarības. Metodoloģijas uzdevums ir atrast problemātiskas vietas uzņēmuma struktūrā, procesos vai izstrādātajos produktos. Darbā ir aprakstīts autora izstrādātās metodoloģijas pielietojums, principi, kā arī izvēles pamatojums. Rezultāts tiek salīdzināts ar esošiem lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēmu risinājumiem, parādot, kādas ir kopējās tendences. Darbā iekļauts arī izstrādātās programmatūras detalizēts projektējuma apraksts un pielietojuma iespējas. Autora izstrādātā metodoloģija un atbalsta sistēma ir ieviesta programmatūras izstrādes uzņēmumā, to izmantojot galvenokārt struktūrvienību finansiālā stāvokļa analīzei. Pastāvīgi turpinās intensīvs darbs pie sistēmas uzlabojumiem, kā arī notiek jaunu modeļu meklēšana, kurus varētu izmantot efektīvākai esošās situācijas analīzei.

For the purpose of this Bachelor thesis methodology and application was developed, that helps to analyze financial business situation. Methodology is classified as decision support system. This approach makes understanding of information more effective using visualizing and modeling implementation. Modeling is based on object indicators’ relations. The methodology’s main goal is to find problems in business structure, processes or products. Use cases, principles and justifications are included. The approach is compared with other solutions, as a result is described common tendencies as well as each solution unique goals. Detailed software design specification is included, that also describe possibilities to use developed application. Software application and methodology is used in the software development company, with main aim to analyze departments’ financial situation. Presently author is working on enhancements and new models development, which could help to analyze information in more effective way.
Business modeling and visualizing
Keywords: Datorzinātne