Bezkontakta fotopletizmografijas iekārtas izstrāde un tās izmantošana asinsvadu oklūzijas izpētē - Zaharans, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Kardiovaskulārās sistēmas saslimšanas, ieskaitot asinsvadu oklūziju, ir ļoti izplatītas visā pasaulē, sastādot vairāk nekā ceturtdaļu no visiem nāves cēloņiem. Lai novērstu šādas sekas, nepieciešama savlaicīga diagnostika. Darba mērķis bija izstrādāt jaunu un inovatīvu metodi asinsvadu oklūzijas izpētei, un radīt kompaktu, ērti lietojamu bezkontakta fotopletizmogrāfijas iekārtu, kas nodrošinātu visu nepieciešamo funkcionalitāti minēto slimību izpētei no attāluma. Rezultātā tika uzsākta dator-neatkarīgas iekārtas izstrāde, kas spētu reālajā laikā analizēt datus par asins pulsācijām plašā novērojamās ķermeņa daļas apgabalā. Kā arī tika veikti eksperimentāli mērījumi un secināts, ka ar bezkontakta fotopletizmogrāfijas metodi ir iespējams pētīt asinsvadu oklūziju un nākotnē ar to varētu arī diagnosticēt šāda veida slimības.

Cardiovascular diseases including vascular occlusion are highly prevalent worldwide and account for more than a quarter of all deaths. In order to prevent the development of such diseases timely diagnosis is required. The goal was to develop a new and innovative method for vascular occlusion studies and to create a compact, easy-to-use contactless PPG based device that would be capable of performing cardiovascular and vascular occlusion analysis from a distance. Work was started on developing a PC-independent device capable of real-time analysis of blood pulsations observed over a large body area. Also experimental measurements were carried out concluding that non-contact photoplethysmography could be useful for vascular occlusion studies and in the future could serve for such diagnostic purposes.
Development of non-contact photoplethysmography device and its application in research of blood vessel occlusion
Keywords: Fizika