Ar dažādu elementu joniem dopēta nanostrukturēta alumīnija oksīda foto un termiski stimulētā luminiscence - Vonda, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2018)
Ar dažādu elementu joniem dopēta nanostrukturēta alumīnija oksīda foto un termiski stimulētā luminiscence . Vonda K., zinātniskais vadītājs Dr. chem., vadošā pētniece Pajuste E. Bakalaura darbs, 30 lapas, 20 attēli, 10 tabulas, 31 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Ar oglekli dopēta, nanostrukturēta, daudz fāžu alumīnija oksīda (Al2O3:C) un ar hromu dopēta alumīnija oksīda (Al2O3:Cr) fotoluminiscences pētījumi, lai noteiktu kristāliskā režģa defektus un ar termiski stimulēto luminiscenci šo defektu īpašības. Al2O3:C nanopulveri ar atšķirīgām oglekļa koncentrācijām tikuši sintezēti pēc pulsējošās elektronu izsmidzināšanas metodes, savukārt Al2O3:Cr tika sintezēts pēc divām metodēm – magnetrona izsmidzināšana un sol-gel. Paraugu starošana tika veikta ar 5MeV elektronu staru, kur absorbētā doza no 1Gy līdz 2 MGy. Optiskās īpašības tik noteiktas ar Tumšā lauka mikro-spektroskopijas sistēmu, un termiski stimulētās luminiscences iekārtu. Struktūras tika noteikas ar pulvera rentgendifraktometriju un skenējošo elektronu mikroskopu ar enerģijas dispersīvo rentgenstaru spektrometru. ALUMĪNIJA OKSĪDS DOPĒTS AR OGLI, DOPĒTS AR HROMU, LUMINISCENCE, PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, STAROŠANA, NANOPULVERIS, EMISIJA, DOZIMETRIJA

With different element ions doped nanostructures aluminium oxide photo and termally stimulated luminescence.. Vonda K., scientific supervisor Dr. chem., lead scientist, Pajuste E. Bachelors thesys, 34 pages, 20 pictures, 10 tables, 31 literature sources, 1 annex, latvian language Photoluminescence of carbon doped, nanostructured, multiphase alumina (Al2O3:C ) and chromium doped aluminium oxide (Al2O3:Cr), have been studied in order to characterise lattice defects, whereas thermally stimulated luminescence to characterize these defects. Al2O3:C nanopowders with different carbon concentration have been produced by the method of pulsed electron evaporation, whereas Al2O3:Cr was synthesized by magnetron sputtering and sol-gel methods. Irradiation with 5MeV electron beam was performed with the dose range from 1Gy up to 2MGy. Optical properties were studied by the means of Dark field micro spectroscopy and thermos stimulated luminescence machine. Structures were studied with powder x-ray diffractometry and scanning electron microscope, equipped with energy dispersive x-ray spectromometer. CARBON DOPED ALUMINIUM OXIDE, CHROMIUM DOPED ALUMINIUM OXIDE, LUMINESCENCE, X-RAY POWDER DIFFRACTOMETRY, IRRADIATION, NANO-POWDER, EMISSION, DOSIMTERY
Nanostructured aluminium oxide doped with different element ions photo and thermo stimulated luminescence
Keywords: Ķīmija; LUMINISCENCE; EMISIJA; DOZIMETRIJA; STAROŠANA; PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA