Bērnībā piedzīvotas emocionālas un fiziskas vardarbības saistība ar dusmām, agresiju un uztverto stresu un šo saistību dzimumatšķirības - Apsāne, Ginta (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp bērnībā piedzīvotas emocionālas un fiziskas vardarbības pieredzi, dusmām, agresiju un uztverto stresu, un kādas ir šo saistību dzimuma atšķirības. Pētījumā piedalījās 283 respondenti (207 sievietes, 76 vīrieši) vecumā no 20 - 50 gadiem. Pētījumā tika izmantotas četras aptaujas - Bērnības traumas aptauja (Childhood Trauma Questionnaire, (CTQ), Fink, Bernstein, Handelsman, Foote, & Lovejoy, 1995), Agresijas aptauja (The Aggression Questionnaire, Buss & Perry, 1992), Č.Spīlbergera dusmu pašnovērtējuma anekta (The State Trait Anger Expression Inventory (STAXI 2), Spielberger, 1988) un Uztvertā stresa skala (Perceived Stress Scale, (PSS), Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983). Iegūtie rezultāti parāda, ka starp emocionālas un fiziskas vardarbības pieredzi un dusmām, agresiju un uztverto stresu pastāv statistiski nozīmīgas saistības, kā arī sieviešu un vīriešu izlasēs statistiski nozīmīgi atšķiras saistība starp emocionālās vardarbības pieredzi un dusmu fiziskajām un verbālajām izpausmēm, dusmām kā stāvokli un sevī paturētām dusmām, kā arī saistība starp fiziskās vardarbības pieredzi un fizisko agresiju.

The aim of the research was to establish whether relation between childhood emotional and physical abuse experience, anger, aggression and perceived stress exist, and what are gender differences in this relation. In the research participated 283 respondents (207 women, 76 men), aged 20-50. Four questionnaires were used in this research - Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) (Fink, Bernstein, Handelsman, Foote, & Lovejoy, 1995), The Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992), The State Trait Anger Expression Inventory (STAXI 2) (Spielberger, 1988) and Perceived Stress Scale, (PSS) (Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983). Results obtained show, that between childhood emotional and physical abuse experience, anger, aggression and perceived stress exist statistically significant relations, as well as, in female and male samples there is statistically significant difference in relation between the experience of emotional abuse and the physical and verbal expressions of anger, anger as a state and anger holding in, as well as in relation between the experience of physical abuse and physical aggression.
Relation of Emotional and Physical Abuse Encountered in Childhood with Anger, Aggression and Perceived Stress, and Difference of this Relation Between Genders
Keywords: Psiholoģija; Emocionāla vardarbība; Fiziska vardarbība; Dusmas; Agresija; Uztvertais stress