Pankreatīta incidence pēc endoskopiskās retrogrādās holangiopankreatogrāfijas, riska faktori un prevencija Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes Slimnīcas Gastroenterologijas centrā - Andrianova, Milena (Latvijas Universitāte, 2018)
Pēdējos gados tehnoloģijas endoskopijas nozarē ir strauji attīstījušas. Taču pēc ERHP komplikācijas joprojām ir bieži sastopamas. No tām akūts pankreatīts ir visbiežākā endoskopiskas retrogradas holangiopankreatografijas (ERHP) komplikācija. Tās incidence ir 3 - 15%. Pēdējo trīs dekāžu laikā tās incidence praktiski nav izmainījusies. Katra pacienta pēc ERHP pankreatīta (PEP) riska faktoru izprašana un identifikācija var nodrošināt precīzāku individuālu PEP riska novērtēšanu un savlaicīgu preventīvu pasākumu uzsākšanu. Tomēr pagaidām vairāku pētījumu dati ir pretrunīgi, un PEP riska faktori nav viennozīmīgi noteikti. Tāpēc PEP prevencijas jautājums šobrīd ir aktuāls.Darba mērķis:Noskaidrot ERHP procedūru skaitu Latvijas Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) Gastroenteroloģijas nodaļā 2017.gada laikā, un izvērtēt PEP incidenci, riska faktorus un prevencijas metodes (Supp. Diclofenac 100mg per rectum) efektivitāti. Materiāli un metodes:Retrospektīvā aprakstošā pētījumā tika iekļauti PSKUS Gastroenteroloģijas nodaļas 103 pacienti,kuriem tika veikta ERHP procedūra. Informācija iegūta, izmantojot PSKUS arhīva stacionētu pacientu slimības vēstures datus par 2017.gadu.Rezultāti:ERHP procedūra tiek pielietota ļoti plašai vecuma grupai - no 31 līdz 94 gadu vecumam un tā biežāk ir nepieciešama vecāka gadagājuma pacientiem - no 51 līdz 94 gadu vecumam (89 %). Visbiežākā ERHP indikācija ir žultsakmeņu slimība - 72% pacientu.PEP incidence PSKUS Gastroenteroloģijas nodaļā sastāda 12,6% no kopēja stacionētu pacientu skaita. No PEP riska faktoriem tikai dzimums statistiski ticami paaugstina iespējamību attīstīties pēc ERHP akūtam pankreatītam (p=0,044). No kopējā sieviešu skaita (68%), kurām tika veikta ERHP procedūra, 11,7% sievietēm tika konstatēts PEP. Savukārt, no kopējā vīriešu skaita (33%), tikai 1% vīriešu tika konstatēta šī komplikācija. No 37,9% pacientiem, kuriem tika pielietots Supp. Diclofenac (100mg) pirms ERHP, PEP tika konstatēts 5,8% pacientiem. Savukārt, pacientiem, kuriem Supp. Diclofenac netika dots, PEP attīstījās 6,8 % gadījumu. Secinājumi: 2017.gadā ERHP procedūra tika veikta 103 PSKUS Gastroenteroloģijas nodaļas pacientiem, tā ir samērā bieži veikta procedūra. Visbiežākā ERHP procedūras indikācija ir žultsakmeņu slimība - 72% pacientu, kas atbilst arī literatūras datiem. PEP incidence ir augsta - PSKUS Gastroenteroloģijas nodaļā sastāda 12,6% no kopēja stacionētu pacientu skaita. No PEP riska faktoriem tikai dzimums statistiski ticami paaugstina iespējamību attīstīties pēc ERHP pankreatītam. Profilaktiska Supp. Diclofenac 100mg per rectum administrācija pirms ERHP neietekmē uz PEP incidences samazināšanos.

In recent years, endoscopic technologies have developed rapidly. However, complications of ERCP are common. Acute pancreatitis is the most common complication of endoscopic retrograde holangiopancreatography (ERCP). Its incidence is 3 - 15%. During the last three decades, it’s incidence has been little changed. Understanding and identifying post-ERCP pancreatitis (PEP) risk factors for each patient can provide a more accurate assessment of the individual PEP risk and start earlier preventive measures. However, several studies’ data are currently controversial and PEP risk factors are uncertain. That’s why, PEP prevention question is currently actual.Aim of the work: To find out ERCP procedure amount in Latvian Pauls Stradins Clinical University hospital Gastroenterology center in 2017 and evaluate the incidence, risk factors of PEP and effectiveness of prevention methods (Supp. Diclofenac 100mg per rectum).Materials and methods: Retrospective descriptive study includes 103 PSKUS Gastroenterology center pacients. The data is taken from stacioned pacients medical history’s data for 2017 year from PSKUS archive.Results: The ERCP procedure is applied to a very wide age group - from 31 to 94 years and it is more often needed in older patients, from 51 to 94 years (89%). The most common indication for ERHP is gallstone disease - 72% of patients. PEP incidence at PSKUS Gastroenterology center is 12.6% of the total number of hospitalized patients (n = 103). Only one of the PEP risk factors - gender statistically significantly increases risk of developing post-ERCP pancreatitis (p = 0,044). PEP developed in 11.7% of females of the total number of females (68%) who undergoing the ERCP procedure. In turn, this complication developed only in 1% of males of the total number of males (33%). The study shows that of 37.9% of patients who received Supp. Diclofenac (100mg) before ERCP, PEP was found in 5.8% of patients. In turn, patients who haven’t received Supp. Diclofenac, PEP developed in 6.8% of cases.Conclusions. In 2017, the ERHP procedure was performed in 103 PSKUS Gastroenterology center patients, it is a relatively common procedure. The most common indication of the ERHP procedure is gallstone disease - 72% of patients. PEP incidence is high - at the PSKUS Gastroenterology center it is 12.6% of the total number of hospitalized patients. Only one of the PEP risk factors statistically significantly increases risk of developing post-ERCP pancreatitis. It is gender (female). Prophylactic administration of Supp. Diclofenac 100mg per rectum before ERCP has no effect on the reduction of PEP incidence.
Incidence, risk factors, and prevention of post-endoscopic retrograde cholangiopancreatography pancreatitis at the Pauls Stradins Clinical University Hospital Gastroenterology center
Keywords: Medicīna; Endoskopiskā retrogrādā holangiopankreatogrāfija (ERHP); Pēc ERHP pankreatīts (PEP); Pēc ERHP pankreatīta (PEP) incidence; Pēc ERHP pankreatīta (PEP) riska faktori; Pēc ERHP pankreatīta (PEP) prevencija