Vārdrindas «mokas, mocība, mocīties» vēsture krievu valodā. - Tašireva, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbs veltīts vārdrindas “mokas, mocība, mocīties” vēstures pētīšanai krievu valodas attīstības dažādos posmos. Tās mērķis ir atklāt un aprakstīt šīs vārdrindas semantiskās evolūcijas pamatprocesus un īpatnības. Izmantojot semantiskās analīzes metodes (sinhronijā un diahronijā), autore izskata vārdrindas “mokas, mocība, mocīties” vārdu leksikogrāfiskas definīcijas krievu valodas etimoloģiskajās, vēsturiski etimoloģiskajās, vēsturiskajās, skaidrojošās, sinonīmu un antonīmu vārdnīcās, salīdzina vārdrindu veidojošo vārdu nozīmi un atklāj šīs vārdrindas semantiskās evolūcijas tendences kopumā. Kā palīgmetode tiek izmantota šīs vārdrindas vārdu lietošanas kontekstu semantiskā analīze. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā tiek apskatīti galvenie teorētiskie jautājumi, kas ir nepieciešami pētījuma principu apzināšanai; otrajā un trešajā secīgi, saskaņā ar izvirzītiem uzdevumiem, tiek atklāti un aprakstīti vārdrindas “mokas, mocība, mocīties” evolūcijas pamatprincipi un īpatnības. Pētījums var ieinteresēt krievu valodas vēsturiskās semantikas specialistus, leksikologus, etimologus, kā arī visus lasītājus, kam interesē šis jautājums.

The thesis’ topic is the history of coordinative word group ‘torment, to torment’ during the whole development of Russian language. Its aim is to reveal and to describe the main processes and particularities of the semantic evolution of this coordinative word group. Using the methods of semantic analysis (sinchronically and diachronically), the author looks upon lexicographic definitions of the words of coordinative word group ‘torment, to torment’ in etymological, historico-etymological, historical, defining, synonym and antonym dictionaries, compares the meanings of the words comprising the coordinative word group, and reveals general trends of semantic evolution of the coordinative word group. The author also uses semantic analysis of contexts where the words of the coordinative word group are used, as an additional method. The thesis consists of three parts. The first one covers main theoretical questions needed to determin the principles of the research process. The second and the third ones reveal and describe the main processes and particularities of the evolution of the coordinative word group ‘torment, to torment’ – consecutively, in accordance with the tasks of the thesis. The study can be of interest to specialists in the historical semantics of Russian, lexicologists, etymologists and all readers interested in the subject-matter.
The History of a Coordinative Word Group “Torment, to Torment” in the Russian Language.
Keywords: Valodniecība; словесный ряд; история; семантика; словари русского языка; идеологема