Krājuma izvērtēšanas pieejas akadēmiskajās bibliotēkās - Gurinoviča, Ivanda (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā aplūkotas krājuma izvērtēšanas pieejas akadēmisko bibliotēku kontekstā. Pētījuma mērķis ir izpētīt krājuma izvērtēšanas procesu akadēmiskajās bibliotēkās, kā arī apzināt un analizēt izmantotās izvērtēšanas pieejas. Pētījuma gaitā tika analizēti publiski pieejamie dokumenti un statistikas dati par akadēmiskajām bibliotēkām, kā arī veiktas intervijas ar speciālistiem no piecām augstskolu bibliotēkām. Pētījuma rezultāti sniedz ieskatu krājuma izvērtēšanas praksē akadēmiskajās bibliotēkās, izceļot biežāk lietotās pieejas, izaicinājumus un izvērtēšanas nozīmi. Iegūtie rezultāti var kalpot kā pamats turpmākiem pētījumiem par krājuma izvērtēšanu bibliotēkās.

The bachelor's thesis examines various approaches to collection assessment in the context of academic libraries. The aim of the study is to investigate the collection assessment process in academic libraries and to identify and analyze the assessment methods used. During the study, publicly available documents and statistical data from academic libraries were analyzed, and interviews were conducted with specialists from five academic libraries. The findings provide insight into the practice of collection assessment in academic libraries, highlighting the most commonly used assessment approaches, challenges involved, and the overall importance of evaluation. The results may serve as a basis for further research on collection assessment in libraries.
Approaches to collection assessment in academic libraries
Keywords: Bibliotēkzinātne; akadēmiskās bibliotēkas; krājuma izvērtēšana; izvērtēšanas pieejas; academic libraries; collection assessment