Izziņas aktivitātes attīstība 5-6 gadu veciem bērniem - Šikalova, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba autore: Latvijas Universitātes, pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes, profesionālā bakalaura studiju programmas “Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs”, 5 kursa studente Ksenija Šikalova. Bakalaura darba tēma ir “Izziņas aktivitātes attīstība 5 - 6 gadu veciem bērniem”. Darba aktualitāte ir balstīta uz pašreizējiem izglītības procesiem, kas saistīti ar kompetenču pieeju visos izglītības posmos; savā pedagoģiskā darba praksē autore novērojusi, ka pēc iespējas agrākā vecumā veicināta izziņas aktivitāte nodrošina stabilus mācību un kognitīvos sasniegumus. Pētījuma mērķis ir noteikt izziņas aktivitātes priekšnosacījumus pedagoģiskajā procesā. Darbs sastāv no 2 daļām – teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā autore analizēja dažādu pētnieku zinātniskos rakstus un viedokļus par to, kas ir izziņas aktivitāte, kā un kad tā ir jāattīsta un kas var kavēt izziņas aktivitātes izveidi. Teorētiskās daļas tapšanas laikā tika apkopoti izziņas aktivitātes kritēriji, rādītāji un posmi, uz kuriem tika balstīta darba praktiskā daļa. Praktiskajā daļā autore pētīja savas grupas audzēkņus laikposmā no 2019. gada rudens līdz 2021. gada rudenim. Tika salīdzināti pedagoģiskie novērojumi un vecāku viedokļi. Pētījuma laikā bērniem tika piedāvātas dažādas metodes izziņas aktivitātes attīstībai – spēles, eksperimenti, ekskursijas, rotaļnodarbības. Šajā nodaļā tiek aprakstīti pedagoģiskie novērojumi, vecāku aptauja, vērojumu salīdzināšana, kā arī rezultātu apkopošana. Pētījuma beigās tika novēroti lielākoties pozitīvi rezultāti izziņas aktivitātes attīstībā. Tika novērots, ka bērni ir kļuvuši zinātkārāki, drošāk izsaka savu viedokli un aktīvāk piedalās rotaļnodarbībās, pētot un darbojoties, kā arī kļūdas uztverot kā daļu no veiksmīga mācību procesa. Novērots arī, ka bērni sākuši cits citu uzmundrināt. Atslēgas vārdi: IZZIŅAS AKTIVITĀTE, ZINĀTKĀRE, ATTĪSTĪBA, AKTIVITĀTE, KOGNITĪVIE PROCESI. Bakalaura darba apjoms: 88 lpp., 13 tabulas, 22 att., 4 pielikumi, 57 literatūras avoti.

Author of the bachelor's work: University of Latvia, pedagogy, psychology and arts faculty, professional bachelor's degree program “Pre-School and Primary School Teacher”, 5-course student Ksenija Šikalova. The topic of this bachelor's thesis is "Development of cognitive activity for 5-6 year old children". The topicality of the work is linked to the current educational processes related to the competencies approach at all stages of education. During her internship in the pedagogical field, the author has observed that cognitive activity promoted at the earliest possible age ensures stable learning and cognitive achievements. The aim of the research is to determine the preconditions of cognitive activity in the pedagogical process. The work is split in 2 sections - theoretical and practical. In the theoretical part, the author analyzed the scientific articles and opinions of various researchers on cognitive activity, the ways how and when it should be developed and what can hinder the development of cognitive activity. In the process of writing the theoretical part, the criteria, indicators and stages of cognitive activity were summarized, on which the practical part of the work was based. In the practical part, the author studied the students of her group in the period from the autumn of 2019 to the autumn of 2020. Pedagogical observations and parents' views were compared. During the research, children were offered various methods for the development of cognitive activity - games, experiments, excursions, playing. This chapter describes pedagogical observations, a survey of parents, a comparison of observations, and a summary of the results. At the end of the study, mostly positive results were observed in the development of cognitive activity. It has been observed that children have become more curious, more confident and more active in play, research and action, as well as perceiving mistakes as part of a successful learning process. In addition, it has been observed that children have begun to encourage each other. Keywords: COGNITIVE ACTIVITY, CURIOSITY, DEVELOPMENT, ACTIVITY, COGNITIVE PROCESSES. Volume of the bachelor's thesis: 88 pages, 13 tables, 22 figures, 4 appendices, 57 references.
Development of cognitive activity for children aged 5-6
Keywords: Skolas pedagoģija; IZZIŅAS AKTIVITĀTE; ZINĀTKĀRE; ATTĪSTĪBA; AKTIVITĀTE; KOGNITĪVIE PROCESI