Sporta kluba darbības īpatnības Latvijā. Jūrmalas pašvaldības Sporta kluba "X" piemērā - Butāns, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Izvēlētā darba tēma -„Sporta kluba darbības īpatnības Latvijā. Jūrmalas pašvaldības sporta kluba „X” piemērā” izvēlēta, lai gūtu ieskatu sporta menedžmentā būtībā. Sporta attīstība un konkrēti basketbola attīstība Latvijā ir pārmaiņām bagāts, līdzīgi kā politiskās varas pārmaiņas ienes savas korekcijas valsts dzīvē. Jāatzīmē, ka sporta sasniegumi mūsdienās ir cieši saistīti ar finansējumu apjomu. Mārketinga pasākumu organizēšana un racionālas struktūras radīšana sporta organizācijā ir prasmīga vadītāja rokās. Arī sportā ienāk bizness. Uzņēmējdarbības vide sastāv no dažādām jomām, un uzņēmumam ir jāizprot šī vide un jāmāk tā pielāgot savai darbībai, kā arī daudzas lietas jāmāk pielāgot savai darbības videi. Darba mērķis: analizēt basketbola kluba „X” darbību, izstrādājot priekšlikumus darba efektivitātes paaugstināšanai. Darbs sastāv no 4 nodaļām un 14 apakšnodaļām, kurās izklāstīta sporta jēdziena nozīme un vēsturiskais ieskats, kā arī sporta vadības īpatnības un basketbola kluba darbība. 4.nodaļā basketbola kluba darbības analīze pamatojoties uz pētījumu. Darbā ir izvietotas 5 tabulas, 19 attēli un 5 pielikumi. Atslēgas vārdi ir sporta menedžments, attīstība, finanses, struktūra.

The theme of this master’s work is “The peculiarities of sports clubs operation in Latvia. The example of sports club “X” in Jurmala”. This particular theme was chosen in order to give an insight in the essence of sports management. Sports and particularly basketball’s development in Latvia constantly undergoes change. These changes, similarly as the changes in the political power, bring corrections in country’s life. It is important to note, that sports achievements today are closely linked with the amount of funds available. Organizing of marketing activities and creation of rational structure in Sports Company is in the hands of a skillful leader. It is also the time when business comes into sports. Business environment consists of different fields and the task of the company is to understand this environment and be able to adapt it to company’s operation, as well as the company must be able to adapt many things to the environment of company’s operation. Task of the paper: to analyze sports club “X” operation and to develop suggestions of how to increase club’s operation efficiency. The paper consists of 4 chapters and 14 sub-chapters, where the author sets forth the concept of the meaning of sports, gives an insight in its historical development, as well as outlines the peculiarities of sports management and operation of sports clubs. In fourth chapter, on the basis of a research, the author analyses operation of sports clubs. The paper has 4 tables, 19 images and 5 appendixes. Key words are the following: sports management, development, finances and structure.
The peculiarities of sports clubs operation in Latvia. The example of sports club "X" in Jurmala
Keywords: Vadībzinātne