Sieviešu stāvoklis Rīgas pilsētā I Pasaules kara sākumā (1914.g. vasara-1915.gada vasara):darbība sabiedriskajās organizācijās latviešu preses atspoguļojumā - Krūmiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs Sieviešu stāvoklis Rīgas pilsētā I Pasaules kara sākumā (1914.g. vasara-1915.gada vasara): darbība sabiedriskajās organizācijās latviešu preses atspoguļojumā” ir veltīts Rīgas sieviešu lomas un dzīves izpētei Pirmā pasaules kara pirmajā gadā Rīgā, galvenokārt izmantojot latviešu preses materiālus. Aktuāls ir kļuvis jautājums par sieviešu lomu un nozīmi pasaules kara laikā. Pasaules karš ienesa sociālās izmaiņas sabiedrībā, sievietes sāka izcīnīt vienlīdzības statusu, gan darbos, gan sabiedrībā kopumā. Kara laikā sievietes parādīja, ka patriotisms viņās nav mazāks kā vīriešos un viņas ir gatavas aizstāt vīriešus darbos un palīdzēt valstij. Kara laikā sievietes plaši sāka pārstāvēt dažādas palīdzības organizācijas un labdarības biedrības, kur viņas ieguldīja lielu darbu, kā arī citos darbos aizstāja vīriešus, kuri bija iesaukti militārajā dienestā.

The bachelor’ paper “Situation of women in Riga at the beginning of WW I (summer 1914 - summer 1915): activities in public organizations view in Latvian press” is dedicated to the role of women situation and life in the first year of the First World War in Riga, mainly studying Latvian Press. Nowadays women importance and role in war, has become popular question. The First World War brought social changes in society; women began to win equal status in both - work and in society. During the war, women also showed that patriotism in them isn’t less than in men, and women showed that they are ready to replace men to work. They began to represent various public organizations and other jobs, where women made great effort of helping everyone. It was time when women replaced man, who was called in military service.
Women situation in Riga in the begining of WW I (summer 1914 - summer 1915): activities in public organisations view of latvian press
Keywords: Vēsture; Pirmais pasaules karš; Sievietes loma karā