Pilsoņa pienākums veikt valsts aizsardzības dienestu no vienlīdzības aspekta - Rasima, Luīze Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Reaģējot uz Krievijas karu Ukrainā, 2023. gada 5. aprīlī Saeima pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, kurš paredz obligāto militāro dienēšanu Latvijas pilsoņiem – vīriešiem vecuma posmā no 18 līdz 27 gadiem, tādējādi ar šī regulējuma izveidi tiek pārņemts padomju militārā dienesta modelis. Maģistra darba mērķis ir izpētīt pilsoņa pienākumu veikt valsts aizsardzības dienestu no vienlīdzības aspekta. Lai sasniegtu mērķi darba autore izvirzīja uzdevumus izpētīt un analizēt jēdziena “valsts” saturu, pienākumus un tiesības demokrātiskā, tiesiskā valstī, Valsts aizsardzības dienesta likumu, tā pirmsākumus, nepieciešamību Latvijā un sabiedrības nostāju pret to, kā arī noskaidrot, vai nosakot pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā tikai vīriešiem, netiek pārkāpts vienlīdzības princips. Darbā tiek aplūkoti obligātā militārā dienesta problemātiskie jautājumi ne tikai Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs, īpaša uzmanība tiek pievērsta Latvijas kaimiņvalstīm – Lietuvai un Igaunijai. Pētījuma rezultātā darba autore secina, ka ir nepieciešami labojumi Valsts aizsardzības dienesta likumā, un pienākums aizstāvēt valsti ir attiecināms uz visiem, neatkarīgi no dzimuma, kā to nosaka vienlīdzības princips. Atslēgas vārdi: valsts, pienākumi, valsts aizsardzības dienests, vienlīdzība, sievietes, obligātais militārais dienests.

In response to the Russian war in Ukraine, on April 5, 2023, the Saeima adopted the State Defense Service Law, which provides compulsory military service for Latvian citizens – men between the ages of 18 and 27, thus the Soviet military service model is taken over with the establishment of this regulation. The aim of the master's thesis is to study the duty of a citizen to perform national defense service from the perspective of equality. In order to achieve the aim, the author sets out the tasks of researching and analyzing the content of the concept “state”, duties and rights in a democratic society, the State Defense Service Law, its origins, the necessity in Latvia, and public attitude towards it, as well as to ascertain whether imposing an obligation to serve in the state defense service only for men does not violate the principle of equality. The work examines the problematic issues of compulsory military service not only in Latvia but also in other countries of the world, special attention is paid to neighboring countries of Latvia – Lithuania, and Estonia. As a result of the research, the author concludes that amendments to the State Defense Service Law are necessary, and the duty to defend the state applies to everyone, regardless of gender, as determined by the principle of equality. Keywords: country, duties, national defense service, equality, women, compulsory military service.
The obligation of a citizen to perform a State Defence Service from an aspect of social equality
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts; pienākumi; valsts aizsardzības dienests; vienlīdzība; sievietes