Darbaspēka nodokļu analīze un pilnveidošanas iespējas Latvijā - Mortukāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba mērķis ir pamatojoties uz darbaspēka nodokļu teorētiskām atziņām un praktisku izvērtējumu, izstrādāt priekšlikumus darbaspēka nodokļu politikas pilnveidošanai Latvijā. Maģistra darbā pamatota darbaspēka nodokļu sloga samazināšanas nepieciešamība; analizēts darbaspēka nodokļu ieņēmumu apjoms, struktūra un dinamika, izpētīti un novērtēti darbaspēka nodokļu ieņēmumus ietekmējošie faktori; salīdzināti darbaspēka nodokļi Baltijas valstīs. Pētījuma rezultātā izstrādāti priekšlikumi atbildīgajām institūcijām darbaspēka nodokļu politikas pilnveidošanai, kuri vērsti uz nodokļu sloga samazināšanas iespējām iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem. Autore rosina novirzīt nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu un īpašuma aplikšanu. Maģistra darba apjoms ir 106 lpp., darbs sastāv no 3 nodaļām, kurās ietvertas 2 formulas, 15 tabulas, 29 attēli, 6 pielikumi un 54 literatūras vienības. Atslēgvārdi: darbaspēka nodokļi, IIN, VSAOI, darbaspēka nodokļu slogs, efektīvā nodokļu likme.

The aim of the Master’s Paper is to develop proposals for the improvement of the labour tax policy in Latvia on the basis of theoretical findings and practical evaluation of the labour tax. In the Master’s Paper the necessity of reducing the labour tax burden is justified; the amount, structure and dynamics of the labour tax income is analysed, the factors influencing labour tax income is researched and evaluated; the labour taxes in the Baltic states are compared. As a result of research, proposals were developed to the responsible institutions for improvement of the labour tax policy that focuses on the reduction possibilities of the tax burden for residents with low income. The author suggests diverting the tax burden from the labour to the consumption and property imposition. Master’s Paper consists of 106 pages, 3 chapters, including 2 formulas, 15 figures, 29 images, 6 appendices and 54 references. Key words:labour taxes, personal income tax, labour tax burden, implicit tax rate.
Analysis of the taxes on labour and improvement opportunities in Latvia
Keywords: Ekonomika