Izmaiņas obsesīvi- kompulsīvu simptomu pašnovērtējumā sievietēm un vīriešiem pēc bērna dzimšanas un mātes/tēva ar obsesīvi- kompulsīvu traucējumu simptomiem saikne ar bērnu - Puriņa, Annemarija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bērna gaidīšana, dzemdības un pēcdzemdību periods gan sievietēm, gan vīriešiem ir saistīts ar jaunas dzīves sākumu. Šis pozitīvi piesātinātais laiks ir arī cieši saistīts ar izmaiņām garīgajā veselībā. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot: 1) Kādas ir atšķirības respondentu novērtējumā par saviem obsesīvi- kompulsīvu traucējumu (OKT) simptomiem pirms un pēc bērna dzimšanas? 2) Kādas ir OKT simptomu izmaiņu atšķirības vīriešiem un sievietēm? 3) Kādas ir sakarības starp OKT simptomiem un mātes/tēva- bērna saikni? Pētījumā piedalījās 30 sievietes un 30 vīrieši vecumā no 20-40 gadiem ar vienu bērnu līdz 2 gadu vecumam. Pētījumā izmantotās metodes: Jēlas- Braunas obsesīvi-kompulsīvu traucējumu pašnovērtējuma aptauja (Yale- Brown Obsessive Compulsive Scale- Self report (YBOCS-SR) un Pēcdzemdību saiknes aptauja (The Postpartum Bonding Questionnaire). Pētījuma rezultāti norāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības OKT simptomu pašnovērtējumā pirms un pēc bērna dzimšanas abām respondentu grupām. Subjektīvais pašnovērtējums par OKT simptomiem vīriešiem un sievietēm pēc bērna dzimšanas paaugstinās. Pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp dzimumiem sekojošās OKT simptomu apakšsklās pirms un pēc bērna dzimšanas: Uzmācīgas domas ar agresīvu raksturu, Uzmācīgas domas par inficēšanos, Mazgāšanas kompulsijas un Uzmācības kopā. Šajās apakšskalās sievietes ir uzrādījušas augstākus rādītājus salīdzinoši ar vīriešiem. Var arī secināt, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp OKT simptomu izteiktību un mātes/tēva-bērna saikni. Jo izteiktāki OKT simptomi, jo ievērojamāki mātes/tēva- bērna saiknes traucējumi. Atslēgas vārdi: obsesīvi- kompulsīvi traucējumi, mātes/tēva- bērna saikne

Pregnancy, delivery and postpartum period is associated with the start of a new life both for men and women. This positive time is closely related with changes in mental health. Aims of this study were: 1) What are the diferences in research participants’ self- rated obsessive- compulsive disorder (OCD) symptoms before and after the childbirth? 2) What are the OCD symptom change diferences between men and women? 3) What is the relationship between OCD symptoms and mother/father- child bonding? 30 women and 30 men aged from 20-40 with one child under 2 years of age participated in this research. Research methods: Yale- Brown Obsessive Compulsive Scale- Self report (YBOCS-SR) and The Postpartum Bonding Questionnaire. Results of the study show that there is statistically significant diference between self- rated OCD sypmtoms before and after the childbirth for both participant groups. Subjectivly self- rated OCD symptoms increase after the childbirth for both men and women. There is statistically significant diference between genders before and after the childbirth in the following OCD symptom subscales: Aggressive obsessions, Contamination obsessions, Cleaning/washing compulsions and Total obsessions. In these subscales women have higher results in comparison with men. It can also be concluded that there is statistically significant correlation between OCD symptoms and mother/father- child bonding. More intense OCD symptoms lead to greater mother/father bonding disorders. Key words: obsessive- compulsive disorder, mother/father- child bonding
Changes in obsessive- compulsive symptom self-evaluation in females and males after the childbirth and mother’s/father’s with obsessive- compulsive disorder symptoms bonding with child
Keywords: Psiholoģija