Ceļu satiksmes negadījuma rezultātā nodarītā nemantiskā kaitējuma civiltiesiskās atbildības subjekts - Strupišs, Guntis (Latvijas Universitāte, 2016)
Ceļu satiksmes negadījumi notiek ikdienā, taču tas ir juridiski sarežģīts koncepts. Tajos tiek radīts kaitējums, taču notikuma komplicētās dabas dēļ nav viegli noteikt skaidru kaitējuma kompensācijas sistēmu, civiltiesiskās atbildības subjektus. Likumi nav pilnībā skaidri un arī tiesu prakses atziņas laika gaitā ir būtiski mainījušās. Arī paaugstinātas bīstamības avota jēdziens tiek rūpīgi izskatīts. Tiek arī izvērtēts, vai transportlīdzeklis mūsdienās vispār atbilst paaugstinātas bīstamības avota būtībai. Darbā, izpētot tiesu praksi, juridisko literatūru, autors ir nonācis pie daudzām atziņām.

Road traffic accidents are regular events, however, legally they are a sophisticated concept. Damages are inflicted in them, however, due to the complicated nature of the event, it is not easy to determine a clear system of loss compensation or the subjects of civil liability. The laws are open to interpretation and case-law has been significantly changed over the time. The notion of abnormally dangerous activities is also carefully dissected. It is also reevaluated if present days a vehicle actually fits the substance of an abnormally dangerous activity. By studying case-law and legal literature, the author has come to many conclusions.
The subject of civil liability resulting from non-pecuniary lors inflicted in a traffic accident
Keywords: Juridiskā zinātne; nemantiskais kaitējums; paaugstinātas bīstamības avoti; civiltiesiskā atbildība; apdrošināšana