Organisko vielu sastāvs un īpašības sauso boreālo mežu augsnēs Latvijā - Žīgure, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir par meža augšņu organiskajām vielām (kopējais ogleklis, slāpeklis, humusvielām, humīnskābām, fulvoskābām, humifikācijas indeksu) un to ietekmējošiem faktoriem, kā arī humusa formām sausieņu meža tipos Latvijā. Pētījumā noskaidrota sausieņu mežu organisko vielu sastāva un īpašību izmaiņas antropogēnās iedarbības rezultātā. Pētīta arī biotisko un abiotisko faktoru ietekme uz organisko vielu daudzumu, sastāvu un to īpašībām boreālajos sausieņu mežos Latvijā. Pētījums parādīja, ka pastāv statistiski būtiskas un vērā ņemamas atšķirības sausieņu mežu augšņu organisko vielu sastāvā starp dabiskām mežu ekosistēmām un antropogēnās darbības ietekmētām teritorijām.

Master’s thesis is about forest soil organic matter (total carbon, nitrogen, humic substances, humic acids, fulvic acids, humification index) and factors affecting it, as well as humus forms of semi-arid forest types of Latvia are examined. Also the changes of semi-arid forest organic content composition and properties due to anthropogenic exposure are determined. The impact of biotic and abiotic factors on the amount, compositions and characteristics of organic material in semi-arid boreal forests of Latvia is studied as well. The study reveals that there are statistically significant and considerable differences in semi-arid forest soil organic matter of the natural forest ecosystems and anthropogenic affected areas.
Content and properties of organic matter in dry boreal forest soil in Latvia
Keywords: Vides zinātne; Humusa formas; Humusvielas; Humifikācijas indekss; Antropogēnā ietekme