Ukrainas bēgļu migrācijas pieredze Latvijā: Aizkraukles novada piemērs - Bušmanis, Didzis (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Ukrainas bēgļu migrācijas pieredze Latvijā: Aizkraukles novada piemērs” tiek raksturoti notikumi Ukrainā līdz 2022. gada 24 februārim un pēc Krievijas iebrukuma. Darbā analizēts no kara bēgušo Ukrainas iedzīvotāju ceļš uz Latviju, to uzturēšanās apstākļi un dzīves gaitas Aizkraukles novadā, kā arī nākotnes plāni. 2022. gada 24. februārī pasauli pāršalca ziņas par Krievijas agresijas un terora uzsākšanu pret Ukrainas valsti un tās iedzīvotājiem, tā rezultātā tika iedragāta Ukrainas valsts infrastruktūra. Tādēļ daudzi cilvēki bija spiesti bēgt no kara skartajām teritorijām ne tikai uz tālākām rietumu valstīm, bet arī uz Latviju un tās novadiem, tai skaitā arī Aizkraukles novadu. Darbā izmantotas kvalitatīvās pētniecības metodes, lai izprastu Ukrainas civiliedzīvotāju un tos uzņēmēju pieredzi. Tika veiktas dažādu mērķa grupu intervijas, kā arī izmantoti pašvaldības dati situācijas raksturošanai. Lielākajai daļai ukraiņu, kas atraduši pagaidu aizsardzību valstī, ir vērojamas kopīgas raksturiezīmes nonākšanā līdz Latvijai, kā arī attieksmē par uzturēšanos Latvijā. Vairums ukraiņu ir apmierināti ar dzīvi Latvijā, taču nākotnē vēlas atgriezties dzimtenē. Bakalaura darbu veido anotācijas, ievads, 5 nodaļas, bet galvenie rezultāti ir apkopoti secinājumos. Darba noslēgumā iekļauts literatūras un izmantoto avotu saraksts. Teksta kopējais apjoms ir 55 lapaspuses, ietverot 3 pielikumus.

The bachelor thesis "The migration experience of Ukrainian refugees in Latvia: the case of Aizkraukle municipality" describes the events until 24 February 2022 and the consequences afterwards, as well as the journey of Ukrainian refugees to Latvia, their living conditions and life in Aizkraukle municipality, as well as their future plans. On 24 February 2022, the world was shaken by the news of Russian aggression and terror against the Ukrainian state and its people, which resulted in the destruction of the Ukrainian state's infrastructure and forced people to flee from the war-affected territories not only to Western countries, but also to Latvia and its regions, including the Aizkraukle municipality. The work was based on qualitative research methods to understand the experiences of Ukrainian asylum seekers and their hosts. Interviews were conducted with different target groups and local data was used to describe the situation. Most Ukrainian asylum seekers share common characteristics both in their arrival in Latvia and in their attitudes towards their stay in Latvia. Most Ukrainians are satisfied with their life in Latvia but would like to return to their home country in the future. The bachelor thesis consists of annotations, an introduction, 5 chapters, and the main results are summarised in the conclusions. The thesis concludes with a list of references and sources used. The total text is 55 pages, including 3 annexes.
Migration experiences of ukrainian refugees in Latvia: the case of Aaizkraukle municipality
Keywords: Ģeogrāfija; Karš; Ukraina; Bēgļi; Migrācija; Aizkraukles novads