Jūras krasta erozija un kāpu aizardzība pie Saulkrastu Baltās kāpas - Rēķis, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba projekts ‘Jūras krasta erozija un kāpu aizsardzība pie Saulkrastu Baltās kāpas’’ ir pētījums par notiekošajiem ģeoloģiskajiem procesiem Saulkrastos pie baltās kāpas un tās piekrastes zonā. Bakalaura darba projektā ir apskatīta un analizēta zinātniskā literatūra par Latvijas jūras krasta vēsturisko attīstību, to uzbūves veidiem, erozijas riskiem Latvijā un Saulkrastos. Praktiskajā daļā tika analizēti vēsturiski uzmērīti krasta mērījumi. Tiks aprakstīti krasta procesi laika posmā no 2023. līdz 2024. gadam un tiks veikti krasta šķērsprofila nivelēšanas mērījumi Saulkrastos pie Baltās kāpas, pēc kuriem kopējā sanešu plūsma pludmalē un primārajās kāpās. Tiks izstrādāti kāpas aizsardzības risinājumi. Bakalaura darba projekts sastāv no piecām daļām, tā apjoms ir 45 lapas, ietverti 18 attēli, 8 grafiki un diagrammas.

The Bachelor's thesis project "Coastal Erosion and Protection of the Blanca Cape at Saulkrasti Beach" is a study of the ongoing geological processes in Saulkrasti and its coastal zone. The project examines and analyzes scientific literature on the historical development of Latvia's coastal regions, their structural characteristics, erosion risks in Latvia, and particularly in Saulkrasti. In the practical part of the study, historical measurements of the coast were analyzed. Coastal processes from 2023 to 2024 will be described, and coastal cross-sectional leveling measurements will be conducted at Saulkrasti near the Blanca Cape, to determine the total sediment flow in the beach and primary dunes. Solutions for protecting the cape will be developed. The Bachelor's thesis project is divided into five parts and spans 45 pages, including 18 images, 8 graphs, and diagrams.
Seashore erosion and dune protection at the Saulkrasti Balta Dune
Keywords: Vides zinātne; krasta erozija; kāpas; jūras krasts; jūra